Burhaniye’de Zeytin Ağaçları İlaçlanıyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytin hasadı tamamlanırken zeytin dal kanseri ve halkalı leke hastalıklarına karşı ilaçlama başlatıldı.

Burhaniye’de Zeytin Ağaçları İlaçlanıyor
Yörede kışın yağışlı geçmesinin ilaçlamanın önemini artırdığı açıklandı. Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytin hasadının ardından zeytin ağaçlarında budama yapılırken budama yapılan alanlarda da zeytin dal kanseri ve halkalı leke hastalığına karşı bordo bulamacı atılmasına başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de yaptığı duyurularla ilaçlamanın önemine değindi.

İlaçlamaya başlayan üreticiler de hastalıktan korunmanın yolunun ilaçlamadan geçtiğini biliyor. Kaliteli ve bol ürün almak için ilaçlamanın şart olduğunu anlatan üretici Kazım Karabıyık, “Hasat bitti. Zeytinliklerde budama ve ilaçlama zamanı başladı.

Ağaçlara bordo bulamacı atılıyor. Bordo bulamacı hastalıklara karşı iyi. Bordo bulamacı hastalıklardan koruyor. Kaliteli ürün almak için de bordo bulamacı önemli” dedi.

Mehmet Sezer de, “Hasat bittikten sonra budama ve ilaçlama başladı.

Bu arada yağmurlardan zaman kısıtlandığı için budama ile ilaçlamayı birlikte götürmeye çalışıyoruz. Bunun ardından sürüm ve diğer bakımlar gelecek. Bordo bulamacını normalde iki defa yapmak lazım. Ancak bu yıl bir defa ancak yapabileceğiz. Bordo bulamacı nemden dolayı rutubetten dolayı halkalı leke hastalığına karşı önemli etkindir” dedi.

Lütfü Yavuz da, “Zeytin hasadı bu sene bitti. Allah bereket versin. Önce budama yaptık. Şimdi ilaçlama yapıyoruz. Bordo bulamacı yapılıyor. Ondan sonra sürüm var. İlaçlamadan sonra da sürüm yapacağız Seneye hazırlayacağız. Bordo bulamacını bol bol yaptık. Verim artsın hastalıklar olmasın diye. Bordo bulamacının faydası bu” dedi.

Halkalı leke hastalığına karşı duyuru yaptıklarını anlatan Ziraat Mühendisi Mustafa Atik de” Hasat sezonu tamamlandı. Bu yıl yağışlı bir periyot geçirdik. Uzun zamandan beri kesilmeyen yağış var. Bunun neticesinde zeytinde halkalı leke ve dal kanserinde artış beklenmektedir. Buna karşı da yapabileceğimiz bakırlı ilaçlardır. Bakırlı ilaçlar, zeytin dal kanseri ve halkalı leke de koruyucu özellikle olup 3-4 kez tekrarlanmalıdır. Özellikle çiftçiler buna dikkat etmeli. Sezon yağışlı geçti. Bu da hastalıkların epidemisini artırıyor. İlçemizde halkalı leke ve zeytin dal kanserine karşı ilaçlama, özellikle zeytinlik alanlarda hasattan sonra 3-4 aplikasyon gerekmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak duyurularla çiftçileri uyarıyoruz. Çiftçilerimizin de bu duyurular doğrultusunda ilaçlama yapmaları durumunda bu hastalıklarda başarılı olacağımıza inanıyorum. Taban arazilerde ve su tutan rutubetli yerlerde bu sözler daha ok önem taşıyor. Çiftçilerin bu konuda dikkatli olmalarını istirham ediyorum” Körfez yöresinde 10 milyon dolayında zeytin ağacı bulunmaktadır .
Kaynak: İHA