Prof. Acar: Bence En Değerli Uygulamalardan Biri Sigara İçme Yasağı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Türkiye'nin her yerinin dumansız hava sahası olmasını temenni ettiğini belirterek, “Bu uygulama başlarda çok tartışılsa da başarıya ulaşan bir uygulama oldu.

Prof. Acar: Bence En Değerli Uygulamalardan Biri Sigara İçme Yasağı
Bence Türkiye’nin Son yıllarda hayata geçirdiği en değerli uygulamalardan birisi kapalı alanda sigara içme yasağıdır." dedi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ve Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğiyle organize edilen 'Sigaranın Zararları ve Bırakma Yöntemleri' konulu bilgilendirme etkinliği ASÜ Konferans Salonu’nda yapıldı.Programa; Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Aksaray İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Oğuz Keleş, Aksaray Üniversitesi ve Halk Sağlığı Merkezi çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar konuşmasında, Türkiye'nin her yerinin dumansız hava sahası olmasını temenni ettiğini belirtti.

Prof. Acar, şöyle dedi:“Bir zamanlar evde, okulda, uçakta, trende otobüste her yerde sigara içilirdi. Şimdi hiç olmazsa hükümetimiz çok isabetli bir uygulamaya imza atarak, kapalı alanlarda sigara içmeyi yasakladı. Ben insanların özgürlüklerine müdahale edilmemesi gerektiğine inanan bir iktisatçıyım ama kapalı ortamda sigara içme yasağını destekleyen birisiyim. Çünkü hiç olmazsa başkalarına zarar vermemiz engelleniyor. Zaten kendimize zararımız var, hiç olmazsa yakınlarımıza zararımız olmasın. Bu uygulama başlarda çok tartışılsa da başarıya ulaşan bir uygulama oldu. Bence Türkiye’nin Son yıllarda hayata geçirdiği en değerli uygulamalardan birisi kapalı alanda sigara içme yasağıdır. Sigara bırakmak için sigara bırakma merkezlerini ziyaret ederek sigaradan kurtulma yollarını denemekte fayda görüyorum. Eğer bu şekilde üniversitemizde tedavi ve destek isteyen insanlarımız olursa üniversitenin imkânları Sonuna kadar açıktır. Burada hazır doktorlarımız ve hemşirelerimiz varken kendilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum, toplumun sağlığına kavuşması konusunda yaptığı güzel hizmetlerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi Uzman Doktoru Cemil Işık Sönmez de dünyadaki en çok ölüm nedenleri arasında, tütün ve tütüne bağlı ürünlerin sebep olduğu hastalıkların yer aldığını söyledi.

Sönmez, şöyle dedi: “Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 12’ye kadar düştü. Yapılan anketlerde sigaraya erken başlamada arkadaş ve çevre etkisinin öne çıktığı gözlemleniyor. Sigarayı ilk kez kullanan 4 kişiden üçü sigara bağımlısı oluyor. Bir toplumu aslında yok etmek istiyorsanız erken yaşta sigaraya başlatın 50 yıl Sonra daha az düşünebilen, daha az üreten, erken yaşta vefat eden bir toplum haline gelir. Sigara aslında en ucuz kitle imha silahıdır. Sigara içen bir kişi bir nefeste ciğerlerine egzos gazı, metil alkol, tiner, amonyak ve tüp gaz gibi vücuda zararlı maddeler alıyor. Sigara içenlerin ölüm oranı içmeyenlere göre 15 ila 25 kat daha fazladır. Sigara kesinlikle kendi kendine bırakılmamalı ve bir uzamana danışılmalı. Aksaray Üniversitesi’nde yeterli başvuru sayısına ulaşılır ise kampüs içerisinde bir sigara bırakma polikliniği açabiliriz.”