Çocuklarda 'yemek Seçme' Sorunu Hakkında Ailelere Uyarılar

Çocukların çok farklı nedenlerle yemek yeme ve yemek seçmeyle ilgili sorunlar yaşayabildiklerini belirten İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tuba Küçük Doğaroğlu, anne ve babalara uyarılarda bulundu.

Çocuklarda 'yemek Seçme' Sorunu Hakkında Ailelere Uyarılar
Çocukların ev ve okulda yemekle ilgili sorunlar yaşamalarının pek çok nedene bağlı olabileceğini kaydeden İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tuba Küçük Doğaroğlu, uzman yardımına başvurmadan önce anne ve babaların değerlendirmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Doğaroğlu, çocukla inatlaşmak yerine öncelikle bu durumun nedenlerinin belirlenmesinin gerektiğine vurgu yaptı. Anne babanın boşanma döneminde çocuğun okul başarısının düşebileceği gibi yeme davranışlarında da çeşitli sorunlar yaşanabileceğini belirten Doğaroğlu, "Yeni bir okula başlama, yeni bir kardeş doğması, yeni bir eve veya şehre taşınma, hastalanma, annenin işe başlaması veya yeni bir bakıcı ile baş başa kalma gibi farklı durumlar da yemeğe ilişkin tutumun değişmesinde etkili olabilir" dedi.

PROTEİN ZENGİNİ KURU BAKLAGİLLER Altı yaşına kadar çocukların miktar bakımından daha fazla yemek yemesi yerine besin değeri daha yüksek olan besinleri tüketmesinin önemli olduğuna değinen Doğaroğlu, "Şüphesiz bu durumda akla ekonomik koşullar gelmektedir. Örneğin protein bakımından zengin olan et gibi hayvansal ürünleri edinmek birçok aile için güç olduğundan, bu gibi durumlarda ekonomik anlamda daha uygun ve protein değeri olan çeşitli kuru baklagillerin tüketimi önerilmektedir" diye konuştu.

"ÇOCUĞUNUZLA İNATLAŞMAKTAN VAZGEÇİN" 1 - 6 yaşlar arasındaki çocukların ailelerine veya çevrelerinde bulunan diğer kişilere olan tepkilerini, yemek yemeyerek gösterebildikleri bilgisini aktaran Doğaroğlu, bu durumda ailelerin çocuklarını yemek yemeleri için zorlamalarının, çocukların daha fazla inatlaşmasına neden olacağını ifade etti.

Doğaroğlu, “Aileler çocukları ile inatlaşmaktan vazgeçtiklerinde onların yemeye ilişkin tutumlarını daha olumlu hale getirmeyi başaracaklardır” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUĞUNUZLA DAHA FAZLA VAKİT GEÇİRİN” Baskıcı olmayan ve sınırları belirli kuralların konmasının hem çocuklar hem de ebeveynler için faydalı olduğunu hatırlatan Doğaroğlu, sofrada çocuğun yemek seçer gibi görünürken aslında ilgi çekmeye çalışıyor olabileceğini söyledi.

Doğaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yemek seçme davranışlarının altında yatan bir başka sebep, çocuğun ailesinden ilgi görme isteğiyle ilgili olarak dikkat çekmeye çalışması olabilir. Anne ve baba çocuk yemek yemediğinde ya da yemek seçerek bazı yemekleri yememekte ısrarcı olduğunda, tüm ilgilerini çocuklarına yöneltip ona yemesi için ısrar ediyor olabilirler. Çocuk anne babanın bu ısrarını ilgi görmenin bir yolu olarak görüyorsa, sıklıkla bu tarz davranışlar sergileyecektir. Bu nedenle aileler çocuklarıyla geçirdikleri zamanı artırırlarsa, yeterli ilgiyi gören çocuğun ilgi görmek için farklı yollara başvurmasına gerek kalmayacaktır.” “PROBLEMLERİNİZİ SOFRADAN UZAK TUTUN” Ailelerin sıklıkla yaptıkları önemli bir hatanın, yemek vakitlerinde bir aradayken gerek çocuklarla ilgili, gerekse kendileriyle ilgili sorunları dile getirmeleri olduğunu belirten Tuba Doğaroğlu, "Aileler yemek vakitlerini bir öğüt verme ve olumlu davranış kazandırma vakti olarak görmemelidirler. Bu tarzdaki tutumlar yeme davranışını etkileyecektir. Bunun sonucunda aileler yeme davranışı düzensizleşen çocukla daha fazla inatlaşacaktır ve bu yemekle ilgili sorunun daha da büyümesine neden olacaktır" diye uyarıda bulundu.

“KÖTÜ ÖRNEK OLMAYIN” Çocukların ailelerini model alıyor olmalarından hareketle, çocuklarının yanında yemeklerle ilgili olumsuz yorumlarda bulunulmaması gerektiğine de değinen Doğaroğlu, “'Ben de süt içmeyi sevmezdim' diyen bir baba, çocuğunun süt içmemesine katkıda bulunmuş olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA