Çiçekçiler Sevgililer Günü’ne Hazır

İçel Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Ömer Şahbudak, çiçekçi esnafının İçel halkına çok özel ürünler sunmak için harıl harıl çalıştığını belirterek, “Sevgililer Günü’nde bir dal çiçek size tercüman olacak” dedi.

Çiçekçiler Sevgililer Günü’ne Hazır
14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken, İçel’deki çiçekçi esnafı da hazırlıklarına hız verdi. İçel Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Şahbudak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, şu an özel günlerin içerisinde Sevgililer Günü’nün flaş olduğunu söyledi.

Çiçekçi esnafı olarak o günden beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Şahbudak, Sevgililer Günü için hazırlıklarına devam ettiklerini kaydetti.

Çok anormal derecede stres altında olduklarını dile getiren Şahbudak, “Çünkü bizim çiçek alımlarımız ihaleyle. İhalede de ne olacağını bilemiyorsunuz. Bu arz-talep meselesi. Bugün de talebin yüksek olacağını biliyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda gülde fiyat yüksekliği nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşadıklarına işaret eden Şahbudak, çiçekçi esnafının gülü mezattan satın aldığını, arz-talep de yüksek olduğu için fiyatın anormal derecede yükseldiğini ifade etti.

Şahbudak, “Bunu da halkımız bilmiyor ve o gün için bizleri fırsatçı gözüyle görüyordu. Tabi olayın iç yüzü öyle değil. Talep fazla olduğu ve biz de ihaleyle satın aldığımız için ister istemez fiyatlar anormal derecede yükseliyordu. Ama sevindirici bir konu var. Son 2 yıldır fiyatların anormal yükselmesi ve Türkiye’deki üretim yeterli gelmediği için piyasaya ithal gül gelmeye başladı.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Karadeniz bölgesine muazzam derecede ithal gül geldi. Bunun girmesiyle fiyatlar belirli bir düzeyde seyretmeye başladı ve piyasada bir denge kuruldu. Bu yıl fiyatlar gülde 7,5 TL ile 10 TL arasında olacak. İthal gül gelmeseydi bu rakam çok daha anormal olabilirdi ve iki katına çıkabilirdi” şeklinde konuştu.

“Biz buradaki üreticilerimizin de zarar etmesini istemeyiz ama halkın alım gücü ortada” diyen Şahbudak, satışları düşeceği için fiyatların anormal yüksek olmasından kendilerinin de huzursuz olduklarını aktardı. Ancak, bu yıl herkesin çok rahatlıkla eşine, sevgilisine çiçeğini alabileceğine inandığına vurgu yapan Şahbudak, ekonomik fiyatta çiçekleri olduğunun altını çizdi.

“EN BÜKÜY SIKINTIMIZ KORSAN ÇİÇEKÇİLER” En büyük sıkıntılarından birinin de korsan çiçekçiler olduğuna dikkat çeken Şahbudak, bu konuda hem yetkililerden hem vatandaşlardan destek istedi. Çiçekçi esnafının 29 çeşit vergi ödediğine işaret eden Şahbudak, şöyle devam etti: “Çiçekçi esnafı inanılmaz derecede sıkıntı içerisinde ve zor ayakta duruyor. Dükkan kirası, personel gideri, vergisi, elektrik, su ödemeleri var. Bir de o gün için türeyen korsan çiçekçiler var. Korsan çiçekçilerin bizim sattığımız gülün kalitesinde gül satmaları imkansız. Bizim verdiğimiz hizmet üst seviyede. Halkımızın da bu konuda bilinçli olmasını istiyoruz. Aynı zamanda da kayıt dışının önüne geçilmesi gerekiyor. Bu konuda da sevindirici bir konu var; şu anda İçel Valiliğimizin seyyar satıcılarla ilgili aldığı bir karar var. Bu da uygulanıyor. Tahmin ediyorum geçmiş yıllara nazaran seyyar satıcıların sayısı bu yıl daha az olacak. Biz bununla ilgili oda olarak girişimlerimizi, gerekli yazışmalarımızı Valiliğimize, kaymakamlıklarımıza ve belediyelere yaptık. Ayrıca belediye başkanlarımızla birebir görüşeceğiz ve Sevgililer Günü için esnaf adına destek talep edeceğiz. Zabıta ekiplerimiz bu konuya da duyarlı olursa bizim için çok iyi olacak. Vatandaşımızdan da korsan satıcılardan değil, çiçekçi esnafından almasını istiyoruz.” Esnafın son bir haftadır harıl harıl çalıştığını ve Sevgililer Günü’ne çok özel ürünler hazırladığını anlatan Şahbudak, sözlerini şöyle tamamladı: “Orkideden çok orijinal sunumlara kadar, örneğin kalpli camlar içerisinde özel tanzimler hazırlanıyor. Bütün çiçekçi esnafımız sürekli alım yapıyor. Çok umutlu o günden çünkü. O gün esnafımız İçel halkına çok güzel ürünler sunacak, bundan kimsenin en iyi hizmeti sunmak istiyoruz. Sevgililer Günü cazibesini kaybetmiyor. Bana göre bu Sevgileler Günü değil ‘Sevgi Günü’. İnsanların sevdiği bir insana o gün sevgisini en güzel şekilde ifade edebileceği, sözle dile getiremediği duygularını bir dal çiçekle anlatabileceği bir gün. Bir dal çiçek size tercüman olacaktır.”
Kaynak: İHA