'Beü'nün Zonguldak'a Etkileri ve Şehrin Üniversite Algısı'

"Bülent Ecevit Üniversitesinin (BEÜ) Zonguldak'a Etkileri ve Şehrin Üniversite Algısı" araştırması sonucunda, üniversitenin kentin ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamını olumlu etkilediği tespit edildi.

BEÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır, kentin 10 mahallesinde 811 kişiyle yapılan anket çalışmasının değerlendirildiği araştırmayla ilgili rektörlük salonunda düzenlenen toplantıda sunum yaptı.
Araştırmaya göre, Zonguldak halkı ve BEÜ arasında güçlü etkileşim bulunduğu ve halkın üniversitenin şehre katkılarının farkında olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 85'i üniversitenin ekonomik yaşamı olumlu etkilediğini, yüzde 56'sı da işsizliğin azalmasını sağladığını belirtti.

"Zonguldak halkı BEÜ sayesinde kentin büyümesinden ve gelişmesinden memnundur" ifadesini katılımcıların yüzde 85'inin onayladığı araştırmada, üniversitenin şehre sosyal ve kültürel canlılık getirdiği görüşü de öne çıktı.
Katılımcıların yüzde 85'i de "Bir öğrenciye komşuluk etmek beni rahatsız etmez" düşüncesine onay verdi.
Araştırmada, eğitim düzeyi yükseldikçe üniversitede verilen eğitimin kalitesine daha fazla güvenildiği düşüncesi öne çıktı.
- "Üniversite çok büyüdü"
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, toplantıda yaptığı konuşmada, üniversitenin en büyük handikaplarından birisinin 11 kampüste hizmet vermesi olduğunu söyledi.

Araştırmayı her yıl tekrarlayacaklarını anlatan Özer, "Bölgesel anket çalışmaları da yapacağız. Başlattığımız üç araştırmadan ilkini tamamladık. Göç konusu ile intihar vakalarına ilişkin araştırmamızın saha araştırmaları bitti, raporlamasını arkadaşlarımız yapıyor" dedi.

Özer, araştırmadan üniversitenin çıkaracağı dersler olduğunu, kente yaşayan insanların sorunlarını önemsediklerini dile getirerek, "Üniversitemiz her açıdan çok büyüdü. Geçmişte 9 ülkeden 40 yabancı uyruklu öğrenci varken, şu anda 38 ülkeden 236 öğrencimiz var. Sayı katlanarak aratacak. Yabancı uyruklu 5 öğretim üyesi de BEÜ'ye geliyor. Yatırımlarımız da çok büyük oranda arttı" ifadesini kullandı.
-Sağlık turizmi hedefi
Üniversitenin öğretim üyesi sayısını büyük oranda artırdıklarını, bunun en temel nedeninin kadroların verilmesinin yanı sıra bilimsel araştırmalara sağlanan destekler olduğunu vurgulayan Özer, BEÜ'de kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliklerinin de her geçen gün fazlalaştığını belirtti.

Özer, sağlık hizmetlerinde asıl hedeflerinin sağlık turizmi olduğunu işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sağlıkta 3 hedefimiz var. Birincisi, kanserde referans merkezi olmak. İkincisi, diyabet ve obezite merkezi açmak. Türkiye'de kamuya bağlı bu açıdan ilk merkezi yapıyoruz. Üçüncüsü ise geriatri ve fizyoterapi merkezidir. Bu şehir yaşlı bir nüfusa sahip. Geriatri bu açıdan önemli. Bunları tamamladığımızda sadece Almanya'da bana verilen bilgiye göre 325 bin Zonguldaklı var. Onların sağlık hizmetini burada almasıyla ilgili gerekli çalışmayı yapacağız. Hedefimiz budur. "
Kaynak: AA