Yenicekent İletim Kanalı Projesi'nde Son Dönemeç

Denizli'de Pamukkale, Sarayköy ve Buldan ovalarını su ile buluşturacak Yenicekent İletim Kanalı Projesi'nin tünel kazı çalışmaları 26 Aralık'ta tamamlanacak.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve beraberindeki heyet, Cindere Barajı'nın suyunu Pamukkale Ovası ile buluşturarak bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak tünellerde inceleme yaptı.
Yapımına 2012 yılında başlanan ve uzunluğu 5 bin 258 metreye ulaşan 3 tünelden, kazı çalışmaları dağın 140 metre altında gerçekleşen T1 tünelini gezen heyet, 2 bin 108 metre kazı sonunda tünelin tamamlanmasına ve kazı ekibinin ışıkla buluşmasına tanık oldu.
- "Tüneller 2014 sonunda tamamlanacak"
Vali Demir, inceleme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün elektrikle sulanan arazilerin proje tamamlandığında cazibeli su ile sulanacağını söyledi.

Pamukkale, Buldan ve Sarayköy ovalarındaki arazilerin sulanması için yapılan üç ayrı tünelin 2014 sonunda bitirileceğini kaydeden Demir, "Tünellerden ilki olan 2 bin 108 metre uzunluğundaki T1 tünelinde sona gelindi. T1 tünelinde yapılan kazıda iki tarafın birleşmesine şahit olduk, projede ilk ışığı gördük" dedi.

Demir, 2 bin 370 metre uzunluktaki T2 tünelinin giriş ve çıkıştan bin 400 metresinin kazısının tamamlandığını, çalışmaların devam ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Orada da yüzde 60'lık açılma işlemleri tamamlandı. T3 tüneli ise 800 metre uzunluğunda olacak. Bu iş tamamlandığında Denizli'nin yüzde 7'si daha sulanabilir hale gelecek, 100 milyon liraya mal olacak projeyle 145 bin dekar alan daha sulanabilecek. Nüfus olarak baktığımızda, proje bölgede yaşayan 125 bin kişiye hitap edecek."
- "Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 55"
DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız da 15 kilometre uzunluktaki iletim kanallarının 5,3 kilometresinin tünellerden oluştuğunu ifade etti.

İlk tünelde ışığı gördüklerini, T2 tünelinin ardından T3 tüneline başlayacaklarını ifade eden Yıldız, "Proje başladığında maliyet 62 milyon liraydı ancak 100 milyonu bulacak. Tünellerde bir yılda yapılan çalışmalarda yüzde 55 fiziki gerçekleşme sağladık" dedi.

T1 tünelinde 810 metre beton imalatı yaptıklarını söyleyen Yıldız, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar 410 bin metreküp açık kanal kazısı ve 75 bin metreküp kaya kanal dolgusu gerçekleştirildi.

Tünellerde yapılan toplam kazı ise 141 bin metreküptür. Projeyle her yıl yaklaşık 3 milyon liralık enerji bedeli harcanarak, ortalama 15 bin 500 kilovat saat elektrik enerjisi tüketen Mahmudiye Pompa İstasyonu devreden çıkmış olacak."
İncelemelere AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, kaymakamlar ve belediye başkanları da katıldı.

Kaynak: AA