'Deprem Konusunda En İyi Çalışan Belediyelerden Birisiyiz'

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Türkiye'de deprem konusunda en iyi çalışan belediyelerden biri olduklarını belirterek, ağır hasarlı binaların tamamını yıktıklarını ve sağlam zeminli bölgelerde yeni yerleşim bölgeleri oluşturduklarını söyledi.

Bir televizyon programına katılarak soruları yanıtlayan Toçoğlu, kültür ve sanat alanında önemli yere sahip bir kent oluşturmak istediğini anlattı.
Kentteki sanat merkezlerin sayısını artırmaya devam edeceklerini belirten Toçoğlu, bu kapsamda yeni bir kongre salonu yapacaklarını dile getirdi.
Toçoğlu, Sakarya'nın depremden sonra zor günler geçirdiğini anımsatarak, "2003 yılında AK Parti hükümeti kurulduktan sonra, ülkemizdeki ekonomi ve istikrar düzeldi ve yerel yönetimler de büyük gelişme katetti. Hükümetimizin bu anlamda büyük katkısı oldu. Şehrimiz, Türkiye'ye örnek olacak şekilde kendisini toparladı. Sakarya, bölgesinde önemli projelerin hayata geçirildiği bir il haline geldi" dedi.

Sakarya'nın deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Toçoğlu, bu konuda kararlı adımlar attıklarını kaydetti.

"Biz deprem konusunda en iyi çalışan belediyelerden birisiyiz" diyen Toçoğlu, "Ağır hasarlı binaların tamamını yıktık. Sağlam zeminli bölgelerde yeni yaşam alanları oluşturuldu. Yaklaşık 50 bin vatandaşımız bu bölgelerde yaşıyor. Sakarya'da kat sınırlaması uyguluyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Sakarya'da zemin sıvılaşması olan bölgelerde iki katın üzerine izin vermiyoruz. Sakarya, sayın Başbakanımızın da istediği gibi yatay olarak çok düzgün şekilde büyüyen bir şehir haline geldi" ifadelerini kullandı.
İçmesuyu konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Toçoğlu, şunları söyledi:
"Yeni Büyükşehir Kanunu ile tüm il, büyükşehir sınırlarına dahil oluyor. Şu anda büyükşehir sınırlarında yer alan tüm yerleşim birimlerine birinci sınıf içmesuyu veriliyor. Şehrimize kazandırdığımız yeni arıtma tesisleriyle köylerimize de birinci sınıf içmesuyunu ulaştırıyoruz. Bazı ilçelerimize büyükşehir sınırlarına dahil olmadan yatırımlar yaptık. Kaynarca'nın içmesuyu sorununu çözüme kavuşturduk. Ben, vatandaşımızın ayağı çamura değmesin ve içtiği su temiz olsun prensibiyle hareket ediyorum. Göreve geldiğimden beri suya önemli yatırımlar yaptık. Şehrimizin standartlarını yükseltecek önemli yatırımları hayata geçirdik. Kuşaklama kolektörleriyle Sapanca Gölü'nün korunması yönünde önemli adımlar attık."
Kaynak: AA