Ziraat Bankası’nın 150. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Daha biz 2010 yılında kamu bankalarından ve özel bankalardan gelen yükü ödeyip, kapatabildik" dedi.


Ziraat Bankası’nın 150. yıldönümü dolayısıyla ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nda (Congresium) resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Başkanı Mukim Öztekin, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası personeli katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası'nın Türkiye'nin en köklü kurumlarından bir tanesi olduğunu belirterek, bankacılık sektörünün toplamının yüzde 12'sini oluşturduğunu belirtti.

Babacan, 1863 yılında çiftçiye destek ve kötü amaçlı sistemden çiftçiyi kurtarma amaçlı kurulduğunu kaydederek, "Bugün için sadece tarım değil, çok geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. çiftçilerimizi, üreticilerimizi destekleyen temel kuruluşumuz ve sadece çiftçilerimize kullandırdığı sübvansiyonlu krediler aynı zamanda enerjiden turizme kadar dış ticaret e kadar çok geniş bir alanda pek çok sektörü fonlayan bir bankamız. Ziraat Bankası şu anda aynı zamanda Türkiye'nin en büyük KOBİ bankalarından birisi" şeklinde konuştu.

Kamu bankalarının yıllarca görev zararı yazdığını söyleyen Babacan, kamu bankalarının görev zararı yazma dönemlerinin geride kaldığını ifade etti.

Babacan, "Bankalarımız, fon bankalarımız, başta Ziraat Bankası olmak üzere artık ticari perspektifle çalışıyor, rasyonalite temelinde çalışıyor ve bir rekabet ortamında çalışıyorlar. Şu anda 50 oyuncunun olduğu rekabet ortamında bankalarımız çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

2001 krizinde 22 banka kapısını kapatmak zorunda kaldığını belirten Babacan, "Daha biz 2010 yılında kamu bankalarından ve özel bankalardan gelen yükü ödeyip, kapatabildik. Görev zararları ve özel bankalardan Tasarrufu Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) devrolanları almak için özel tertip hazine borçlanma kağıtları tertip edilmişti ve bunların vadesi 2010 yılında bitti" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası'nın bir sandıkla başlayan hikayesinin, bankanın yaklaşık 200 milyar TL'yi aşan bilançosu ile sektöre yön veren en büyük finans kurumlarından biri olduğunu söyledi.

Aydın, bin 617 şube ile herkese yönelik finansal çözümler sunduğunu aktararak, büyük olmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Protokol konuşmalarının ardından Mustafa Ceceli mini bir knoser verdi

Kaynak: İHA