'Türkiye-akdeniz Gençlik Barış Gemisi' Hırvatistan'dan Ayrıldı

"Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi" Hırvatistan'dan ayrılarak, Tunus'a hareket etti.


Cumhuriyetin kuruluşunun 90| yılında yaklaşık 50 ülkeden, 800 barış elçisiyle Akdeniz'e açılan gemi, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinden demir alarak Tunus'a doğru yola çıktı.

Hırvatistan'ın ardından Tunus'a da barış mesajları götürecek gençler, "Hepimiz aynı gemideyiz" sloganıyla çıktıkları turun ilk bölümünde Dubrovnik kentini keşfetti.

İstanbul'dan çıktıkları "barış turu"nda ilk kez karaya inen barış elçileri, Dubrovnik'te turistik ve tarihi yerleri gezdi. Dubrovnik'te şehir turuna çıkan genç barış temsilcileri, Ortaçağ'dan kalma kalelerle çevrili kentten güzel anılarla ayrıldı.

Barış, sevgi ve hoşgörü elçileri, Hırvatistan'ın ardından Yugoslavya'nın dağılma sürecinde savaştan en çok mağdur olan Bosna Hersek'e anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Gençler, Dubrovnik'ten karayoluyla Bosna Hersek'in ikinci büyük kenti Mostar'a geçti. Dünyanın dört bir yanından gelerek "dostluk ağı" kuran gençler, iç savaşta yıkılan ve 2004 yılında tekrar inşa edilen Mostar Köprüsü'nde hatıra fotoğrafı çektirerek, barış mesajları verdi.

Barış elçileri, Dubrovnik ve Mostar gezilerinin ardından gemideki yerlerini alarak Tunus'un yolunu tuttu.

"Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi"nin 3 Kasım Pazar günü Tunus'ta olması bekleniyor.

-Kalıcı barış temennisi

Türk barış elçisi Nadir Alperen Yurtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş sırasında Bosna Hersek'te yaşanan acı olayların tekrarlanmamasını dileyerek, "Temennim, barış buralarda ve dünyanın her yerinde kalıcı olur. Şu an savaşın sürdüğü yerlere de umarım barış bir an önce gelir" dedi.

Katılımcılardan İbrahim Halil Menek ise dünyaya barış mesajları göndermek için yola çıktıklarını belirterek, "Mostar'da farklı inanca sahip ve farklı dilde konuşan insanları gördük. Bir tarafta kilise, diğer tarafta ise cami mevcut. Bu insanların birlikte yaşayabileceğine şahit olduk. Umarız hep bıraktığımız şekilde, 'barış köprüsü' olarak kalır. Gemimiz de barış için bir başka köprü olur' diye konuştu.

Kaynak: AA