'Bir Nefes Sıhhat' Yoksunlarına Rehabilitasyon Önerisi

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim sorumlusu Prof. Dr. Pınar Ergün, kronik solunum sıkıntısı çekenlerin, özellikle KOAH'lı hastaların tedavisinde "pulmoner rehabilitasyon"un mutlaka yer alması gerektiğini bildirdi.


Kronik solunum sıkıntısı çekenler için yeni yaklaşımlar, Pulmoner Rehabilitasyon ve Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumunda masaya yatırıldı.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Pınar Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kronik solunum sıkıntısı çeken hastaların yönetimiyle ilgili 2 önemli bileşen bulunduğunu, bunlardan birinin pulmoner rehabilitasyon, diğerinin de evde sağlık hizmeti olduğunu söyledi.

Türkiye'de bu konudaki temel sorunun, pulmoner rehabilitasyona ulaşan hasta sayısının azlığı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Pınar Ergün, göğüs hastalıkları uzmanlarının yetkinliğindeki uygulamalar ve etkinlik alanlarıyla ilgili tartışmalar da olduğunu belirtti.

Bu konuda mevzuat eksikliği bulunduğunu vurgulayan Ergün, göğüs hastalıkları uzmanları ile fizyoterapistlerin beraber çalışmasının önünde engel olduğunu, bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini, pulmoner tedavi merkezleri ya da birimlerinin özellikli tedavi kapsamına alınmasında yarar bulunduğunu bildirdi.

Bununla ilgili akreditasyon kriterlerinin belirlenmesinin önem taşıdığını, bu alanda çalışan fizyoterapistler, diyetisyenler, psikiyatristler ve fizik tedavi uzmanlarının sertifike edilmesi gerektiğini anlatan Ergün, "Geri ödemelerle ilgili sıkıntı giderilmeli, kaynak artırımına gidilmelidir" dedi.

-Pulmoner rehabilitasyon nedir?

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim sorumlusu Prof. Dr. Ergün, pulmoner rehabilitasyonun, kronik solunum sıkıntısı çekenlerin, özellikle KOAH'lı hastaların tedavisinde mutlaka yer alması gerektiğini bildirdi.

Ergün, ayrıca akciğer kanseri, bronşektazi ve akciğer nakli bekleyen ve olan hastalara yönelik de kardiyopulmoner egzersiz eğitimi, ailelerine ise beslenme ve diğer konularda bilgiler verilmesi, psiko-sosyal destek sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA