Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Gso’da Toplandı
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ekonomide büyük paya sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’nin şu ana kadar ihracatında en fazla liderlik eden, gecesi gündüzü olmadan çalışan ve kadın çalışanlara en fazla işveren bu sektörü hiçbir zaman hor göremeyiz, hiçbir zaman ‘sektörü artık bırakalım’ diyemeyiz” dedi.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (TMHGF) Yönetim Kurulu Toplantısı, Gaziantep Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON), Gaziantep Nakış Sanayicileri Derneği (GANDER) ve Gaziantep Fason Terziler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (GFT-DER) ev sahipliğinde GSO toplantı salonunda yapıldı.
Yönetim Kurulu’nun ardından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Konukoğlu, Gaziantep’in tekstil ve penye üretiminde önemli üretim merkezleri arasında yer aldığını ve tekstil sektörün geçen yılki ihracatının 950 milyon dolar, konfeksiyon ihracatının ise 98 milyon dolar olduğunu söyledi.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün, Türkiye ekonomisinde üretimde, ihracatta, istihdamda büyük pay aldığına işaret eden Konukoğlu, “Bu ülkede ihracat hamlesi konfeksiyon ile başlamıştır. Türkiye’nin şu ana kadar ihracatında en fazla liderlik eden, gecesi gündüzü olmadan çalışan ve kadın çalışanlara en fazla işveren bu sektörü hiçbir zaman hor göremeyiz, hiçbir zaman ‘sektörü artık bırakalım’ diyemeyiz” şeklinde konuştu.
Sektörün öneminin farkında olduklarını dile getiren Adil Konukoğlu, GSO olarak her zaman üstlerine düşen göreve ve işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.
Gaziantep sanayisinin tarihinden bahseden Konukoğlu, özel sektör eliyle büyüyen şehirlerinde devletin kurduğu bir tesis bulunmadığının altını çizerek, “Atalarımızdan gelen çalışma hırsımız var. Girişimcilik genlerimizde var” dedi.
Konukoğlu, kentin sanayisinin gelişimini kartopuna benzeterek, şunları söyledi:
“Biz şu anda o durumdayız. Hacim olarak belli noktaya geldik, artık bizim her dönüşümüz mevcudun üzerine en az yüzde 15-20 ilave olarak devam ediyoruz. Antep’imizin bütün sırrı burada. Ayrıca, büyüğü küçüğü şehrini kolay kolay bırakmaz. Şükretmesini de biliyoruz.”
2023 HEDEFLERİNİ YAKALAYABİLMEK İÇİN TEKSTİL SEKTÖRÜ ÖNEMLİ
Gaziantep’in 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğine, bu yıl on aydaki ihracatının 5,3 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken GSO Başkanı Konukoğlu, sektör çeşitliliğine önem verdiklerini, sadece demir çelik, maden, alkollü içeceklerin üretimi olmadığına vurgu yaptı.
5 organize sanayi bölgesi bulunan Gaziantep’te, Havaalanı Organize Sanayi Bölgesi ile Gaziantep ve Kilis arasında ortaklaşa Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Konukoğlu, sanayicinin önünü açmak için projeler hayata geçirdiklerini, Dörtyol-Hassa Tünel Projesi ile bölge sanayicisinin limanlara ulaşımının en az 80 kilometre kısalacağına dikkati çekti.
Gaziantep olarak 2023 yılı hedefleri arasında 30 milyar dolarlık ihracat yapma ve 350 bin kişiye istihdam sağlama bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, “Bu hedefe ulaşmak için arkadaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah şehir olarak ve Türkiye olarak çok güzel şeyleri gerçekleştiririz. Biz 2023 hedeflerine inanıyoruz. Bu hedeflere de elbirliği ile yürüyeceğiz” diye konuştu.
Konukoğlu, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefini yakalayabilmesi için kadınların işgücüne daha fazla katılması gerektiğini, bunun için de en fazla kadın istihdam eden tekstil ve hazır giyim sektörünün çok önemli olduğunu kaydetti.
ANTEPLİLER İŞİ AŞK İLE YAPIYOR
TMHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de konuşmasında, GSO’da kendilerini ağırladıkları için teşekkür ederek, “Antep ile ilgili saatlerce, günlerce konuşulsa yetersiz kalır. Çünkü Antep, Türkiye’ye önemli katkı sağlayan, marka şehirlerden birisidir. Antepliler, yaptıkları işi aşk ile yapıyorlar. Her yönüyle bizlere örnektir” dedi.
Federasyonun, bölgesel ve sektörel derneklerin bir araya gelmesiyle 2007 yılında kurulduğunu hatırlatan Öztürk, 24 dernek altında 6 bin 800 üyeleri bulunduğunu bildirdi.
Öztürk, “50 milyar dolar işlem hacmi olan tekstil, hazır giyim, moda, ayakkabı, deri, derin konfeksiyon gibi sektörleri içeren bir üst çatı kuruluşuz. Her ay bir ilimizde yönetim kurulunu yapıyoruz” dedi.
Hüseyin Öztürk, Antep’in tekstil ve hazır giyim ihracatında da dünya pazarlarında önemli paya sahip olmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Toplantıda, PENKON Başkanı Mehmet Haskaya, GANDER Başkanı Mehmet Sait Türköz ve GFT-DER Başkanı Mehmet Karakaş da hazır bulundu.