Ödemiş’in Derebebekler ve Dereuzunyer Köylüleri Diken Üstünde

Ödemiş’in içme suyu ve tarımsal sulama suyu ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapımı planlanan Üzümlü Barajı’nın ihalesi geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirildi.

Ödemiş’in Derebebekler ve Dereuzunyer Köylüleri Diken Üstünde

Sözleşme süreci devam eden Üzümlü Barajı’nın yapımı ile birlikte sular altında kalacak Derebebekler ve Dereuzunyer köylerinde yaşayanlar, yeni köy yeri ve barajın yapımıyla ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden açıklama bekliyor. 30 yıldan beri “Baraj yapılacak” diye evlerine bile bir çivi bile çakamadıklarını ifade eden vatandaşlar, köyün taşınacağı yeni yerin bir an önce belirlenmesi ve açıklanması gerektiğini dile getirdiler.

“BELİRSİZLİK HER ŞEYDEN KÖTÜ”
Dereuzunyer köyü sakinlerinden Mustafa Coşkun, “Belirsizlik her şeyden kötü. Bize nereye taşınacağımızı, yeni köyün nerede olacağını gelip söyleseler biz de ona göre hazırlanırız. Şu ana kadar barajımızla ilgili gördüğümüz tek gelişme ihalenin yapılmasıydı. İhale yapılmış, sözleşmenin imzası bekleniyormuş. Bu süreçte DSİ yetkililerimiz gelip burada incelemeler yaptılar ama bize bir açıklama yapan olmadı. Baraj sahasıyla ilgili, köyün sular altında kalmasıyla ilgili ya da kamulaştırma ile ilgili bir açıklama beklemek bizim en doğal hakkımız. Yıllardır burada yaşıyoruz” dedi.

Derebebekler köyü sakinlerinden Halil Bora ise yıllardır baraj yapılacak söylentisi nedeniyle evlere masraf yapmadıklarını ve köydeki evlerin perişan durumda olduğunu kaydetti.

“30 YILDIR BARAJ YAPILACAK DİYE BEKLİYORUZ”
Bora, Üzümlü Barajı’nın yaklaşık 30 yıldır gündemde olduğuna vurgu yaparak, “30 senedir elimiz kolumuz adeta bağlı. Evlere çivi çakamıyoruz. Yeni yapıya da izin vermiyorlar. Bu baraj elbette bölgemiz için önemli. Suyun boşa akmaması gerekiyor ama burada yaşayan insanların da derdini birileri dinlemeli ve çözüm bulmalı. Burada kendimizi haliyle yalnız hissediyoruz. Evlere masraf yapsak zaten suyun altında kalacak diye boşa gidecek. Köylünün hali de ortada, geçim zaten güç” diye konuştu.

“YETKİLİLER GELİP TOPLANTI DÜZENLESİN”
Derebebekler köy muhtarı Fikret Toktaş ise köydeki bazı evlerin yıkılma noktasına geldiğini öne sürerek, “Bize net bir açıklama yapılmıyor. Köyümüzün nüfusu sürekli düşüşte. Bir tek genç kalmadı. Evler tepemize çökecek diye korkuyoruz. Bu konuda yetkililerimiz gelsinler bu bölgedeki köylerde bir toplantı düzenlesinler. Halkımızı aydınlatsınlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA