Abd'nin Adana Konsolosu Espinoza Açıklaması
ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, "Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Esed'e yer yok Suriye'de. O ve onun etrafındaki yakın çevresi, Suriye'yi yönetmek için tüm meşruiyetlerini kaybetmiş durumdalar. Umarız ki Cenevre'de geçici bir hükümete karar verilebilir. Ama kesinlikle Esed'in ve onun etrafındakilerin olduğu herhangi bir çözümü desteklememiz mümkün değil" dedi.
Espinoza, kentte görev yapan bazı gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, ABD-İran ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, İran'ın "nükleer hırslarıyla" ilgili ABD'nin her zaman diplomatik bir çözümden yana olduğunu belirtti.
Şu andaki durumun da bu politikanın devamı niteliğinde olduğunu ifade eden Espinoza, "Yeni başkanları diplomatik bir çözüm bulma yolundaki isteklerini dile getirdi. Biz de öyle bir barışçıl çözüm için her türlü yolun denenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Espinoza, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili bir soru üzerine de "Tüm üst düzey Türk yetkililerle olduğu gibi kendisiyle de düzenli görüşmelerimiz var ve bu ilişkimize değer veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Konsolos Espinoza Türkiye'nin Çin ile füze anlaşmasına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"Endişeliyiz, Türk hükümetinin Çin savunma sistemleri almak istemesinden dolayı. NATO sistemleriyle uyumlu değil bu sistemler. Biz her zaman birlik olarak hepimizde çalışan ekipmanları almaya özen göstermişizdir. Bunu hem kamuoyuna hem de yüksek düzeyde Türk hükümetine bildirdik. Türk hükümeti beraber üretimle ilgilendiklerini söylüyor ve bunun doğru olmadığını düşünmemiz için hiçbir sebep yok. Ama teknik spesifikasyonlara daha iyi bakmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve neden Çin teklifinin bu kadar düşük olduğuna dikkatli bakmaları gerektiğini düşünüyoruz."
- Suriye'deki iç savaş
Espinoza, Suriye'deki süreçle ilgili soru üzerine Suriye'nin ellerindeki kimyasal silahları bildirdiğini, 23 yerden 21'inin ziyaret edip teyit edildiğini, 2 yere ise güvenlik sebepleri nedeniyle gidilemediğini hatırlatarak, "Ve anladığımız kadarıyla Suriye hükümeti bu kimyasal silahların yok edilmesi için bir plan önerdi. Bu, kurul tarafından 15 Kasım'da ele alınacak" dedi.
Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi tarafından verilen kurallara uyuyor gibi göründüğünü aktaran Espinoza, "Endişe giderildi mi?" şeklindeki soruyu da "Şu anda işler silahların yok edilmesine doğru gidiyor gibi görünüyor diyebiliriz. Ama konvansiyonel silahlar tarafından insanlar her gün öldürülmeye devam ediyor Suriye'de. Dolayısıyla toplam problemin giderilmesi için bir çözüm üzerinde çalışmamız gerekiyor" diye yanıtladı.
- İran devreye girdi mi?
Espinoza, Suriye konusunda Rusya dışında İran'ın da devreye girip girmediğine yönelik soru üzerine "Daha önce Cenevre'de bir araya gelmiş olan 11 ülkeye bakıyoruz görüşmeler için. Daha önce haziran ayında bir deklarasyon yayımlanmıştı. Ama İran bu deklarasyona uymayı reddediyor. O yüzden onlar bunu kabul edene kadar Cenevre görüşmelerinde onlara bir yer veremiyoruz" diye konuştu.
Espinoza, "Suriye'ye operasyon ihtimali masada duruyor mu?" şeklinde soru üzerine şu anda Cenevre görüşmelerine konsantre olunduğunu belirterek, "Hiçbir şey masadan kalkmış değil" dedi.
Suriyeli mülteciler konusunda da BM'nin uluslararası camiadan yeni bir talepte bulunacağını düşündüğünü dile getiren Espinoza, ülkeleri bu çağrıya cömert bir şekilde karşılık vermeleri için destekleyeceklerini kaydetti.
ABD'nin bölgede insani yardım olarak 1 milyar dolar harcadığını anlatan Espinoza, Suriye'de daha çok muhaliflerin kontrol ettiği yerlere yardım göndermeye çalıştıklarını ancak esas problemin ulaşım olduğunu söyledi.
Espinoza, Beşşar Esed'e ilişkin düşüncelerini de şöyle aktardı:
"Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Esed'e yer yok Suriye'de. O ve onun etrafındaki yakın çevresi Suriye'yi yönetmek için tüm meşruiyetlerini kaybetmiş durumdalar. Umarız ki Cenevre'de geçici bir hükümete karar verilebilir. Ama kesinlikle Esed'in ve onun etrafındakilerin olduğu herhangi bir çözümü desteklememiz mümkün değil."
Suriye'ye müdahale hazırlığı sürecinde konsolosluk mensuplarına il dışı izin verilmesinin hatırlatılması üzerine Espinoza, "İzinli gidiş kaldırıldı" dedi.
Espinoza, milletvekillerinin başörtüsü ile meclise girmesiyle ilgili bir soru üzerine de "Her zaman bizim pozisyonumuz şudur; din özgürlüğü önemlidir. Ve insanlar dini inançlarını birşey giyerek ve başka şekillerde ifade etmekte özgür olmalıdır" ifadelerini kullandı.