Bölgeye Uygun Tohum Seçin

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Fatih Karça, Sarayönü çiftçisini bölgeye uygun tohum seçmesi yönünde uyardı. En ideal dekara atılacak tohum miktarı 18-20 kilo olarak belirlendiğini kaydeden Karça, uygun tohum seçiminin verime direk etki ettiğini söyledi.


Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Karça, hububat ekiminin yoğun olduğu bu günlerde çiftçileri yaşanabilecek olumsuzluklar ve hastalıklara karşı alınabilecek tedbirler konusunda uyardı.

Buğdayın çeşitli hastalıklar ve soğuk zararından etkilenmemesi için çiftçilerin bazı konulara dikkat etmesi gerektiğinin altı çizen Karça, özellikle bölgeye uygun çeşitlerin ekilmesi gerektiğini vurguladı.

Oluşabilecek diğer olumsuzluklara karşı alınabilecek önlemleri sıralayan Karça, "Bölgeye uygun çeşitler zamanında ekilmelidir. Çeşit seçerken sulu ve kuru tarım adı altında iki ayrı değerlendirme yapılmalıdır. Çiftçilerimizin bazı alışkanlıkları var. Aşırı taban kullanılması ve yağışa bakılmaksızın kış öncesi iki sulama yapma gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Dekara atılacak tohum miktarı konusunda yapılan çalışmalar çiftçilerimize duyurulmasına rağmen, uygulamada hala dekara fazla tohum atılmaktadır. Bölgemiz için en ideal dekara atılacak tohum miktarı 18-20 kilo olarak belirlenmiştir. Bunun üzerindeki miktarlarda yapılan ekimler öncelikle tohum israfına sebep olurken bunun yanında buğday alanlarında farklı sorunlara da yol açmaktadır" dedi.

Özellikle sıcaklık ve nem istekleri düşük olan "sarı pas" hastalığının Konya ve çevresinde çok sık görüldüğünü bildiren Karça, şunları kaydetti:

"Sarayönü bölgesinde hububatta pas hastalıklarının yanı sıra, kök çürüklüğü, septoria yaprak lekesi ve arpa yaprak lekesi gibi hastalıklar görülüyor. Bölgede çok sık görülen kök çürüklüğü çoğu zaman çiftçiler tarafından fark edilmiyor. Hastalığın mücadelesi toprak kaynaklı bir patojen olduğu için oldukça zor ve zahmetlidir. Hastalığın yeşil aksam kimyasal mücadelesinin olmaması kültürel tedbirlerin önemini daha da artırmaktadır. Bu hastalıklara karşı dayanıklı varsa dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, sık buğday ekiminden kaçınılmalı. Aşırı azotlu gübreleme yapılmamalı, aşırı sulama yapılmamalı, toprak kaynaklı bir hastalık olduğu için mutlaka münavebe yapılmalı, tarla hazırlığı ve tesviyesi iyi yapılmalı, bitkilerin gübre ve iz element ihtiyaçları iyi karşılanmalıdır. Ayrıca, makarnalık buğdayların hastalığa daha hassas oldukları göz önünde bulundurulmalı, tohumluk tavsiye edilen ilaçlarla ilaçlanmalı ve hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı zamanlarda koruyucu ilaçlama yapılmalıdır."

Kaynak: AA