Uludağ'ın Kronik Meseleleri Yeni Vali İle Yeniden Masaya Yatırıldı

Uludağ'ın 12 ay vatandaşlara en güzel hizmeti vermesi için yürütülen çalışmalar ve yaşanan sıkıntılar, Bursa'da göreve yeni başlayan Vali Münir Karaloğlu tarafından bölgede çalışan bürokratların da katıldığı bir toplantı ile ele alındı.

Uludağ'ın Kronik Meseleleri Yeni Vali İle Yeniden Masaya Yatırıldı

Vali Münir Karaloğlu, Uludağ'ın ağırladığı turistlerin yüzde 50'sini yaz aylarında, yüzde 35'ini kış aylarında, yüzde 15'inin de bahar aylarında gelmesinin bilinenin aksine bir tablo olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Uludağ'da dünyada başka yerde bulunmayan 171 endemik bitki çeşidi olduğunu, Apolyon kelebeği ile sakallı akbabaların da Uludağ'da nesli devam eden nadir türlerden olduğunu belirtti

Güngör, son 2 yılda imar planı çalışmalarının yürütüldüğü oteller bölgesinde ruhsata aykırı olarak toplam 23 bin metrekarelik alanın yıkılarak, otellerin tahsis belgesinde sunulan yapı durumlarına uygun hale getirildiğini anlattı. Yılda 115 bin araçla 800 bin kişinin, teleferik ile de 200 bin kişinin geldiği Uludağ'da hizmet verdiklerini belirten Yahya Güngör, "Eski otellerin olduğu 1. gelişim bölgesinde bir siluet yarışması tertiplendi. Bundan sonra bakanlık bir imar planı hazırladı. Şu anda onanması için Danıştay'da son karar bekleniyor. Otellerin eski tahsislerinin sürelerini, yeniden başlatıp plana ve mevzuata uygun olanlara yeniden 29 yıllık tahsis verme çalışmalarımız var. Uludağ imar planına uygun yapılar için bakanlığa yeniden müracaat etme imkanı sağlandı. Bu çerçevede 19 tesisten 8 tanesi evraklarını tamamlayarak müracaat etti. Oteller bölgelerinin alt yapı çalışmalarını protokol ile Büyükşehir Belediyesi'ne verdik. Kanalizasyon ile alakalı çalışmalar bitti. Şimdi şehre indirilmesi çalışması başlatıldı. Otopark, kongre merkezi, spor sahaları gibi üst yapı ile alakalı çalışmalarında planlaması bitti. Bu tesisleri de Büyükşehir Belediyesi yapacak. Bu çalışmaların başlaması ve kanalizasyonun şehre inmesi için bakanlık onayı bekleniyor. Ayrıca Çobankaya, Sarıalan, Karabelen, Kirazlı gibi günü birlikçilerin kullandığı alanların imar planlarını da Osmangazi Belediyesi hazırladı. Çobankaya ve Sarıalan'da toplam 60 kır evinin inşaatını 5 milyon 102 bin liraya ihale ettik. Bu tesislerin 20 adedi 2013 yılında 40 adedi ise 2014 yılı sonunda tamlanarak 15 er günlük devreler halinde kiraya verilecek" diye konuştu.

Uludağ'daki otelciler de Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın çok ağır şartlarından yakınarak, "Güney sahillerindeki gecekondu otellerin ıslahı için çıkartılan 4916 sayılı kanundan istifade etmemiz tavsiye edildi. Bu kanunun milli park sınırları içerisinde uygulanmasının bürokratik mevzuatta yer bulmamasından kaynaklanan gel-gitler yaşıyoruz. Her bir otelin farklı sıkıntıları çıkıyor. Şu anda birçok meselesinin çözümünde Turizm Bakanlığı da, Orman Bakanlığı da bir cevap veremiyor. Bürokratik mevzuat içinden çıkılmaz bir halde. Durumumuzu öğrenmeye çalışıyoruz" dediler.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Uludağ'da çevreci bir turizm için kanalizasyonun 13 kilometrelik bir hat ile 20 milyon lira yatırım yapılarak Teferrüç'e indirilmesinin planlandığını anlatarak, "Ancak bu işin yapımı için bakanlık onayı bekliyoruz. 12 bin civarında ağacın etkilenmesi söz konusu. Öncelikle Kadıyayla'ya şebekeyi indireceğiz. Kadıyayla'dan aşağı mevcut cip yolunu kullanarak hiç zayiat vermeden mesafe kat edeceğiz. Kaynanaçukuru mevkiinde sarp yerde 730 metrelik tünel inşa ederek kanalizasyonu alacağız. Bu çalışmanın maliyeti 20 milyon liradır. Ancak Uludağ'da henüz su ve atık su vermek isteyen bir abone kaydımız yoktur. Şimdiye kadar olan yatırımları Bursa Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından üstlendik. Bu çalışmanın başlatılabilmesi içinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı onayı ile Uludağ'daki otelcilerin abone olmalarını bekliyoruz. İçme suyu temini konusunda otellerin ve kamp alanlarının bir sıkıntısı yoktur. Oteller bölgesinde yağmur suyu hattı için de ayrıca 2 kilometrelik bir revizyon projeyi bakanlığa yolladık" diye bilgi verdi.

Kayak Hocaları Derneği yetkilileri de, Uludağ'da günü birlik gelenlerin ve kayak öğrenmek isteyenlerin sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, "Kayak bilmeyen vatandaşlar kızak kiralayarak pistlere giriyor. Ancak baby life denilen portatif sistemler ile kayak öğreneceklere farklı bir mekanda hizmet vermek mümkün. Bu tesislerin portatif olarak sezonluk kurulmasına müsaade edilmesini istiyoruz. Günü birlikçilerin kullanabilecekleri yine sezonluk kiralamalar ile tesisler yapmak isteyenler var. Sadece Uludağ'daki otellerin müşterileri değil, günü birlik gelenlerin de istifade edecekleri kafeterya, tuvalet gibi mekanlara ihtiyaç bulunuyor" dedi.

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanı Mehmet Akkuş da, Uludağ Milli Parkı'nda yaşanan sıkıntılar sebebiyle başta Arap turistlerin yukarıya çıkmaktan vazgeçmeye başladığına dikkat çekerek, "Daha kolay ve temiz ulaşım sağlanmalı. Yolumuz çok bozuk durumda. Ayrıca alan rehberliği uygulaması getiriliyor. Bir kafile için gün 100 TL rehberlik ücreti ödememiz isteniyor. Ziyaretçileri yoracak uygulamaları arttırdıkça işimiz zorlaşıyor. Uludağ'a gelmekten vazgeçenler var" diye konuştu

Vali Munir Karaloğlu ise, toplantı sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Uludağ Milli Park bölgesinde inceleme, sorunları yerinde görme, taraflarla oturup meseleleri konuştuk. Büyükşehir Belediyesi birinci ve ikinci bölgede alt yapı, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmalarını yürütüyor. Çalışmaları yerinde görme şansını buldum. Milli Parklar Genel Müdürlüğünün orman içinde yürütmüş olduğu çalışmaları ve Bakacak seyir terasını inceledim. Yolları inceleyip en son yetkili arkadaşlardan sunum aldım. Bölgede sorunlarımız var. Bu sorunları anlamaya ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bölgenin doğasını koruyup bölgedeki işletmelerin sorunlarını çözerek, Uludağ’ı 12 ay turizm yapılabilen bir alana dönüştürürüz. Büyükşehir Belediyesi, Orman Su İşleri Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Turizm Bakanlığı ile yapılan ortak protokollerle, bölgenin alt yapı hizmetlerini ve üst yapıda kongre ve spor tesisi eksikliklerini tamamlayacağız. Üst yapı işlerini belediyemiz üstlenmiş durumda. Özellikle dört tane futbol sahası yapılacak. Bizim hedef ve arzumuz dünyadaki futbol takımlarının yaz kamplarını Uludağ’da yapabilecek bir alt yapıyı oluşturmak. Uludağ'ı sadece dört ay değil, yılın on iki ayında turizme açık bir alan haline dönüştürmek hedefimiz. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: İHA