Fransız Bakan Montebourg, Türkiye’den Ayrıldı

Fransa Kalkınma ve Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, Türkiye’de gerçekleştirdiği resmi temasların ardından Türkiye’den ayrıldı.

Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen Montebourg, görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirtti.


Türkiye ve Fransa arasındaki dostluk ilişkilerine vurgu yaparak sözlerine başlayan Montebourg, “Geçtiğimiz yıllardaki tamamen gereksiz çalkantılardan sonra artık bu dostluk yolunu bulduğumuzu, o yola girdiğimizi söyleyebiliriz. Paris’e döner dönmez cumhurbaşkanına rapor sunacağım. Şunu da söyleyebilirim. Türkiye’ye geldiğimde tüm Türkiye’yi tanıyanlar gibi gerçekten ben de Türkiye’den çok etkilendim. Türkiye çok büyük bir ulustur. Sanayide ekonomide, sanatta her alanda güçlenmesini başarmış bir ulus. Bölgede çok önemli bir istikrar sağlayıcı rol oynuyor. Bölgede etkinliğini geliştiriyor. Özellikle Suriye kriziyle ilgili yaşamakta olduğumuz çalkantılı günlerde son derece gerekli bir rol” dedi.

Bakan Arnaud Montebourg, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin önümüzdeki kısa bir dönem içerisinde Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacağını ifade etti.

Japon Mitsubishi-Fransız Areva ortaklığında Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili de konuşan Fransa Kalkınma ve Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, Fransa’nın nükleer güvenlik alanında çok ciddi gelişimler gösterdiğini kaydetti.

Fransa’nın çok üst düzeyde güvenliği olduğunu vurgulayan Montebourg, “Başka ülkelerde olduğu gibi en ufak bir kaza da yaşamış değildir. Nükleer işletmede 40’ıncı yılımıza giriyoruz. Bu reaktörler 40 yıldır çalışmaktalar. Herhangi bir sorun ya da arıza da yaşanmadı. Bu konuda çalışan şirket Areva dünyada lider bir şirkettir. Hem nükleer santrallerin bakımını üstlenmektedir, yakıt teminini sağlamaktadır. Şu an dünyada 440 nükleer santralin 300’ünün bakımını Areva üstlenmektedir. Ayrıca kendisi de doğrudan 100 nükleer santral kurmuştur. Bunlara Fransa’da işletmede olan 58 nükleer santral de dahildir. Şu an dünyada mevcut olan en üst düzeyde güvenliğe sahip olan reaktördür. Türkiye bu anlamda en ileri teknolojiyi seçmiş durumdadır” diye konuştu.

Kaynak: İHA