Bm'den Uluslararası Kız Çocuk Günü'nde, Kız Çocuklar İçin ''eğitimde Yenilik'' Çağrısı

Birleşmiş Milletler , Uluslararası Kız Çocuk Günü'nde, ''kızlar için eğitimde yenilik'' çağrısında bulundu.


Bu yılki teması, ''kız çocuklarının eğitiminde yenilikler'' olarak belirlenen ''Uluslararası Kız Çocuk Günü'' dolayısıyla açıklamalarda bulunan üst düzey BM yetkilileri, sınıflarda daha fazla kız çocuk görmek ve eğitim kalitesini artırmak için inovasyonun gücüne vurgu yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, ''Anlamlı sonuçlar elde etmek için kız çocuklarının eğitimine ilişkin yeni çözümlere ihtiyacımız var ve gençlerin sesine kulak vermeliyiz'' dedi.

BM Çocuk Fonu Genel Direktörü Anthony Lake de "eğitim kızların hayatlarını dönüştürebiliyor ve toplulukları güçlendirebiliyor. Yenilik bize her zamankinden daha fazla kız çocuğuna ulaşmak ve eğitimek için yeni güçlü bir araçlar sağlıyor'' ifadesini kullandı.

BM'nin Uluslararası Kız Çocuk Günü aktivitelerini yöneten BM Çocuk Fonu'na göre, dünyada yaklaşık 31 milyon ilkokul çağındaki kız çocuğu eğitim görmüyor.

BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Babatunde Osotimehin ise ''kadın ve kızların, sağlık ve onuruna'' düzenlediği galada, ''Uluslararası kalkınmanın bu kritik anında, gelin dünyanın en savunmasız insanlarına daha iyi bir yaşam yaratmaya odaklanalım'' diye konuştu.

Kızların güçlendirilmesi ve eğitimi, 2015'te ulaşılması hedeflenen Binyıllık Kalkınma Hedefleri'ndeki yoksullukla mücadele maddelerinden biri olarak öne çıkarken, BM Genel Sekreteri Ban'ın geçen yıl başlattığı, ''Önce Küresel Eğitim Girişimi''nde de kız çocuklarının eğitimi konusu öncelikli olarak yer alıyor.

Uluslararası Kız Çocuk Günü, BM Genel Kurulu'nda 11 Ekim 2001'de onaylanan bir karar tasarısıyla belirlenmişti.

Kaynak: AA