Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel Açıklaması

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Ankara'da yeterli miktarda kurbanlık bulunduğunu ve Kurban Bayramı'nda bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

Temel, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda il ve ilçe müdürlüklerinde nöbetçi personel bulundurulacağına dikkati çekerek, kurbanlıklarla ilgili şikayetlerin "344 59 50-315 76 20" numaralı telefonlara bildirilerek yardım alınabileceğini kaydetti.

Bayramda insan, hayvan ve çevre sağlığında olumsuzluklar yaşanmaması için kurallara uygun hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Temel, kurbanlık alırken hayvanların pasaportlarının ve veteriner sağlık raporlarının satıcılardan talep edilmesi gerektiğini bildirdi.

Temel, kurbanlık alırken erkek hayvanların tercih edilmesinin Türkiye'deki hayvan varlığının sürdürülmesi açısından önem taşıdığını vurgulayarak, "Ankara'da yeterli miktarda kurbanlık var ve bir sıkıntı yaşanmaz" ifadesini kullandı.

Kurbanlıkların, yaşının ve gebe olmamalarının da dikkate alınması gerektiğini belirten Temel, şunları kaydetti:

"Alınan hayvanların tüyleri karışmamış ve parlak olmasına, ağız ve burnunda salya olmamasına ve sağlıklı yürüyebilmesine de dikkat edilmeli, hareketsiz ve durgun, ishal olan hayvanlar alınmamalı. Ayrıca vatandaşlarımız alacakları kurbanlıklara ait pasaportları ve veteriner sağlık raporunu da satıcılardan talep etmelidirler. Kurban keserken de hem hayvan sağlığı hem de kendi sağlıkları açısından hijyen şartlarına uymaları büyük önem taşıyor."

-"Kist'li sakatat tüketmeyin"

Temel, kurban etlerinin değerlendirilmesi konusunda uyarılarda bulunarak, özellikle karaciğer ve akciğerlerde kist diye tabir edilen içi sıvı dolu kesecikler bulunması halinde kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Kistli sakatatların kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmesinin de hatalı olduğunu ifade eden Temel, kistler içerisinde parazitlerin bulunduğunu, hastalıklı sakatatların kedi ve köpeklere verilmesiyle parazitin döngüsünün tamamlandığını ve tehlikeli hastalıkların oluşabildiğini bildirdi.

-"Sakatatları derine gömün"

Temel, kesilen kurbanlarda kistli sakatatlar bulunması halinde bunları köpeklerin kazıp çıkaramayacağı derinlikte çukurlar açılarak gömülmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA