Sağlık Bakanlığı: Araştırmalarda Kurşun Gibi Ağır Metal Yayacak Odak Bulunmadı

Sağlık Bakanlığı İstanbul Gazi Mahallesi’nde kurşun düzeyinin yüksek olduğu ile ilgili basında çıkan haberle ilgili açıklama yaptı.

Konuyla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gelen şikayetler doğrultusunda araştırma başlattıklarını açıklayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri araştırma sonucunda henüz bölgede kurşun benzeri ağır metal yayabilecek odak noktaların bulunmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, çevre sağlığı ekipleri ve belediye ekipleri tarafından bölgede saha denetimleri yapıldı.

Kurşun salınımına neden olabilecek sanayi kuruluşlarının araştırıldığını kaydeden Sağlık Bakanlığı açıklamasında, “ Bölgede hava kalitesinin ağır metaller açısından değerlendirilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibata geçilmiştir. Bölgede şebeke suyunda ağır metal analizleri yapılmıştır. Konuya ilişkin elde edilen tüm bilgi ve belgeler, analiz sonuçları Bakanlığımızca oluşturulan komisyonda değerlendirilmiş ve yerinde inceleme yapmak üzere bölgeye bir uzman ekip görevlendirilmiştir.

Bakanlığımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilgili tüm kurumlar konu üzerinde hassasiyetle çalışmaktadır. Halen elde edilen bilgiler ışığında kurşun ve benzeri ağır metal yayabilecek odak bulunmamıştır. Bakanlığımız toksikologlarının bölgede yaptığı incelemeler neticesinde hazırlanacak rapor doğrultusunda gerekli bilgilendirme yapılacaktır.” ifadelerine yer verdi.