Bm Genel Sekreteri Ban'dan Açıklama

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki insani durumun ''korkunç'' olduğunu belirterek, ''Güvenlik Konseyi'nin Suriye halkının acılarına son vermek için harekete geçme konusunda hayati sorumluluğu var'' dedi.

Ban, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerle 2013 yılına ilişkin riskler, öngörüler ve BM'nin öncelikli konularını paylaştı.

Ban, 2013 yılında Suriye'deki çatışmalar, Ortadoğu'da barış çabaları, Mali, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Afrika'daki diğer sorunlarla sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği gibi konuların öncelikli konular arasında olacağını belirtti.

Suriye'deki ''felaketin'' en öncelikli test olacağını ifade eden Ban, ''Buradaki insani durum korkunç ve her geçen gün de kötüye gidiyor. Milyonlarca insan hayatta kalmaya çalışıyor. 650 binden fazla kişi ülkeyi terk etti. Yiyecek sıkıntısı, tıbbi yardımın ulaştırılamaması, zorlu kış şartlarında barınma ve ısınma sorunları can kayıplarına neden oluyor'' diye konuştu.

Suriye'de şiddet ve insan hakları ihlallerinin gözlendiğini dile getiren Ban, yerleşim merkezlerinde ağır silahların kullanılmasının büyük yıkımlara neden olduğunu vurguladı.

Ban, bölgede cinsel şiddetin de yaygın olduğuna değinerek, mezhepsel tansiyonun yükselmesiyle misillemelerin ve katliamların artabileceğine, bu kapsamnda sorumluların yargı önüne çıkarılmasının önemine işaret etti.

-''İki tarafa da silah göndermeyi bırakın''-

Bölgenin tehlikeli olması ve hükümet tarafından getirilen kısıtlamalar nedeniyle insani yardım ulaştırmada sıkıntı yaşandığını dile getiren Ban, acil insani yardım ihtiyacına dikkati çekti.

Ban, Suriye'de ve bölgede kutuplaşma yaşandığını belirterek, ''Bütün ülkelere Suriye'de çatışan iki tarafa da silah göndermeyi bırakma çağrısı yapıyorum'' diye konuştu.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi ile dün görüştüğünü hatırlatan Ban, ''Ortak kanaatimiz; Suriye'de tarafları bir araya getirmekten hala çok uzaktayız. Ülkenin geleceği Suriyelilerin ellerinde. Ama Uluslararası toplum ve özellikle de Güvenlik Konseyi'nin Suriye halkının acılarına son vermek için harekete geçme konusunda hayati sorumluluğu var'' dedi.

Ban, gazetecilerin sorusu üzerine, Suriye'de yakın dönemde çözüm umudu taşımadığını da söyledi.

-Mali-

Ban Ki-mun, Mali'de yaşanan çatışmalara da değindi. Mali'nin silahlı isyancıların tehdidi altında olduğunu dile getiren Ban, ülkenin uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Fransa'nın Mali'nin çağrısına cevap vererek bölgeye asker göndermesinden memnuniyet duyduğunu yineleyen Ban, kendisinin de Bamako'ya öncü bir ekip gönderdiğini, ilerleyen günlerde daha fazla personelin bölgeye gönderileceğini bildirdi.

Mali'ye ihtiyaç duyduğu anda yardım etme konusundaki kararlılıklarına vurgu yapan Ban ancak her türlü yardımın BM rehberliğinde gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA