Belçika, Banka Kartı Kopyacılığın Önüne Geçti

Türkiye’de hâlâ birçok kişinin canını yakan bankamatik dolandırıcılığından, Belçika büyük ölçüde kurtulmuş gibi görünüyor.

Belçika'da yapılan bir bankacılık düzenlemesiyle, dolandırıcılık vakalarında ciddi ölçüde düşüş yaşandı. Elektronik ödemeleri takip eden Atos Worldline şirketinin açıkladığı verilere göre, iki yıl önce 1,425 olan banka kartı kopyacılığı geçen yıl 9’a düştü.Bunda, 2011 yılında yürürlüğe giren bankacılık düzenlemesinin çok etkili olduğu kaydediliyor. İki yıl önce alınan bu karara göre, bankamatik kartları ile Avrupa Birliği (AB) dışındaki ATM’lerden nakit para çekilemiyor. Sadece hesap sahibinin bu yönde yazılı bir talebi olması durumunda izin veriliyor. Banka kartı kopyalama yönteminin önüne geçen Belçika, ayrıca banka kartlarındaki manyetik alan uygulamasından da vazgeçti. Skimming adı verilen dolandırıcılıkta, kart yuvasına yerleştirilen özel bir cihazla müşterilerin banka kartlarının manyetik alanı kopyalanıyor; gizli kamera ile ele geçirilen şifre ile dolandırıcılar AB ülkelerinde kolaylıklı başkasının hesabından para çekebiliyordu. Yapılan düzenleme ile birlikte, AB üyesi ülkelerde manyetik alan yerine banka kartındaki elektronik çip üzerinden işlem yapılmaya başlandı. Bu şekilde dolandırıcılar, ne AB içinde ne de AB dışında başkasının banka kartını kullanamayacak duruma getirildi.

Kart kopyalama yönteminden vazgeçen dolandırıcıların, Belçika’da yeni alanı ise internet bankacılığı. Bu konuda Belçikalı yetkililer kart kopyacılığının önüne geçilmiş olmakla birlikte, dolandırıcıların Phishing (Olta) ve internet bankacılığına yöneldiğini kaydederek uyarıyor .