Yüksek Mahkeme Başkanı Hanef Açıklaması

Somali Yüksek Mahkemesi Başkanı İdid İlka Hanef, korsanlığı bıraktığını açıklayan Muhammed Abdi Hasan'ın yargıdan kaçamayacağını söyledi.

Hanef, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Korsanlığı kendi iradesiyle bırakan herkese kucak açarız. Hafifletici bir neden olarak görünüyor ancak bu adaletin elinden kurtulacakları anlamına gelmez'' dedi.

Somali'deki korsanlardan Muhammed Abdi Hasan, 7 Ocak Pazartesi günü yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, ''Suç dünyasından kendimi emekliye ayırıyorum. 8 sene bu ölümcül işi yaptıktan sonra gemileri kaçırmaya devam etmeyeceğimi açıklıyorum. Artık doğru bir yolda ilerleyeceğim. Korsanlarla mücadelede hükümetin izleyeceği en iyi yol, korsanlara iş imkanı sağlamaktır'' ifadesini kullanarak, korsanlığı bıraktığını açıklamıştı.

Somali sahillerinde korsanların fidye amacıyla yabancı ticaret gemilerini kaçırması nedeniyle uluslararası toplum 2008 yılında bölgeye savaş gemileri sevk etmeye başlamış, NATO ve Avrupa Birliği de, Somali sahillerinde devriye gezmesi için 25 gemiden oluşan bir filo görevlendirmişti. Analistler, Hasan'ın korsanlığı bırakmasını, ''uluslararası güçlerin askeri baskıları sebebiyle korsanlar zor duruma düştü ve eylemlerini en aza indirmek durumunda kaldı'' diye yorumladı.

Muhabir: Abdulkadir Fudi/Hacer Başer/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA