2 Bin 221 Kaynak Makinesi ve Elektrikli İnfrared Isıtıcı Toplatıldı

Kayseri'de, yapılan denetimlerde standartlara uygun olmadığı tespit edilen 2 bin 221 kaynak makinesi ve elektrikli infrared ısıtıcının toplatıldığı bildirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilerin sağlığının korunması, güvenliğinin sağlanması, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdürüldüğünü kaydetti.

4703 sayılı ''Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'' hükümlerine göre Son bir yılda 92 üretici ve satıcı firma ile kullanıcıda bulunan 161 ürünün denetlendiğini belirten Akçadırcı, şunları anlattı:

''Bu ürünlerden 103'ünde aykırılığa rastlanılmıştır. 30 satıcı ve üretici firma tarafından piyasaya arz edilen 58 ürünün ise standartlara uygun olduğu tespit edilmiştir. Teste gönderilen 5 farklı ürünün ise uygunsuz olduğu belirlenmiştir. Test raporları Sonucu uygunsuz olduğu tespit edilen ve piyasaya arz edilmiş olan 2 bin 221 ürün toplatılmıştır. Toplatma kararı verilen ürünler kaynak makineleri ve infrared elektrikli ısıtıcılardır.''

Tüketici mevzuatı çerçevesinde de 213 firmadaki 23 bin 417 ürünün denetlendiğini belirten Akçadırcı, standartlara uymayan ürünler için 19 firmaya 36 farklı ürün için 42 bin 838 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde de toplam 17 bin 823 ölçü aletinin muayenesinin yapılarak 17 bin 747'sinin damgalandığını ifade eden Akçadırcı, Ölçüler ve Ayar Kanunu'na aykırılıktan dolayı 9 iş yerine 17 ölçü aleti için 21 bin 863 lira idari para cezası verildiğini kaydetti.

Akçadırcı, hazır ambalajlı mamullerin denetimi çerçevesinde de eksik gramajdan dolayı bir firmaya bin 358 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Muhabir: Orhan Canbulatel / İsmail İçer

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA