Festivalin Açılışında, İzmir Devlet Opera ve Balesi Ekibi De ''othello'' İsimli Gösteriyle Sahne Aldı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 3. Bale Festivali başladı. Festivalin açılışında, İzmir Devlet Opera ve Balesi ekibi de ''Othello'' isimli gösteriyle sahne aldı.

Saraybosna'daki Halk Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen festival, İzmir Devlet Opera ve Balesi'nden 33 kişilik ekibin ''Othello' gösterisiyle başladı.

Festivalin açılışına, Türkiye'nin yanı sıra Sırbistan, Makedonya, Ukrayna ve Bosna-Hersekli bale sanatçıları da katıldı.

İzmir Devlet Opera Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivale Saraybosna Halk Tiyatrosu'nun daveti üzerine katıldıklarını söyledi.

Büyüksaraç, ''Burada bulunmak ve festivalin açılışını yapmış olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyuz. Biletlerin hepsi satılmış. Bu, çok memnuniyet verici bir haber. Çok güzel bir izleyici topluluğu tarafından karşılandık'' diye konuştu.

Bosna-Hersek ile yapılan işbirliğinin daha da gelişmesini istediklerini belirten Büyüksaraç, Saraybosna Halk Tiyatrosu Bale Bölümü'nü de İzmir'de ağırlamak istediklerini söyledi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi hakkında bilgi veren Aytül Büyüksaraç, İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 1982 yılında kurulduğunu, bu sene kuruluşunun 30. yılı olduğunu, 30. sezona böyle parlak bir festivalle girmekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Daha önce Bulgaristan, Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde festivallere katıldıklarını ifade eden Büyüksaraç, Bosna Hersek'te gördükleri Osmanlı etkisi dolayısıyla buranın kendileri için daha farklı olduğunu kaydetti.

Çoğu insanın bu akşam sahneledikleri Verdi'nin Othello Operası'nı film, tiyatro ve kitap vasıtasıyla tanıdığını ifade eden Büyüksaraç, bu ünlü eserin ilk defa bale halinde gösterildiğini ve dolayısıyla özgün bir sanat eseri olduğunu söyledi.

Büyüksaraç, ''Othello aşk, kan ve ihanet içeren bir eser. Othello'daki karakterleri her gün hayatımızda görebiliyoruz. Bu nedenle izleyici Otahello'da kendinden çok şey bulabilmiş ve kendine yakın hissetmiştir'' diye konuştu.

Saraybosna Halk Tiyatrosu Bale Sanat Müdüresi Edina Papo da festivalde, Türkiye'nin yanı sıra Sırbistan, Makedonya ve Ukraynalı sanatçıların yer alacağını söyledi.

Türkiye'nin çok zengin bir kültürü bulunduğunu, bunun yanı sıra çok sayıda tiyatroya sahip olduğunu belirten Papo, buna rağmen Türkiye hakkında çok şey bilmediklerini, festivalin bu anlamda da büyük önem taşıdığını söyledi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi ekibinin gösterisiyle başlayan 3. Saraybosna Bale Festivali, Saraybosna Halk Tiyatrosu'nda 27 Eylül'e kadar devam edecek.

Muhabir: Meral Balota - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA