Saski; Kanalizasyona Atılan Katı Maddeler Tıkanıklığa Yol Açıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Atilla Toprak, kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarına katı madde ve atık yağ atılmamasının tıkanıklığa sebep olduğunu söyledi.

Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, atık su arıtma oranında Türkiye’de iyi bir noktada olduklarını ifade etti.

Kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarına tıkanıklığa neden olacak atıkların atılmaması konusunda vatandaşlardan daha duyarlı olmalarını isteyen Toprak, "Karaman, Akyazı ve Hendek atık su arıtma tesislerimizle kullanılan suyun yüzde 76’sını arıtıyoruz. Ancak vatandaşlarımıza da bu konuda önemli görev düşüyor. Kanalizasyon hatlarını, yağmursuyu hatları çöp kutusu mantığıyla kullanılıyor. Kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarına katı maddeler, atık yağ gibi sistemin çalışmasını engelleyici maddeler atılmaması gerekiyor. Atılan her katı atık vatandaşlarımıza kanalizasyon arızası olarak yansıyor. Kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının kullanımı konusunda vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

Kanalizasyon temizliğinin masraflı bir iş olduğunu ve temizlik çalışmalarına önemli paralar harcandığını kaydeden Toprak, şunları söyledi; “Şehir merkezinin birçok farklı noktasında ekiplerimiz kanalizasyon temizlikleri gerçekleştiriyor. Ayrıca lokanta ve restoranların yağ tutucu ünite kullanma zorunlulukları var. Ekiplerimiz bu noktada denetimler gerçekleştiriyor. Yağ tutucu ünitesi olmayan işletmelere su kesim cezası uygulanıyor. Tüm işletmelerin yağ tutucu ünitesi kullanmaları ve bunların da belirli aralıklarla temizliklerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bilindiği üzere Büyükşehir Belediyemiz elektronik atık gibi atık yağları da topluyor. Vatandaşlarımızın gerek atık yağ ve gerek diğer katı atıklarını kanalizasyon hatlarına atmamalarını rica ediyoruz. "