Cumhurbaşkanı Merzuki, İtalya'nın Lampedusa Adası Sahillerini Ziyaret Etti

Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Musıf Merzuki, 6 Eylül 2012 tarihinde Tunuslu kaçak göçmenlerin boğularak öldüğü İtalya'nın Lampedusa Adası sahillerini ziyaret etti.

Askeri bir gemiyle teknenin battığı bölgeye giden Marzuki'ye bakanlar ve yakınlarını kaybeden Tunuslular eşlik etti. Ölenlerin anısına düzenlenen törende, suya çiçekler bırakılarak dualar edildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Merzuki, ''Ölüm teknelerine binmeyin'' diye seslendiği Tunuslulara, ''Avrupa, size ancak boğularak ölmeyi vadedebilir. Tunus'taki işsizlik sorununun çözümü bu ölüm teknelerine binmek değil. Bir çok Avrupa ülkesi ekonomik krizde. Sizlere bir yardımları olmaz'' diye konuştu.

''Bizler Tunuslular olarak, ülkemizin kalkınması için elimizden geleni yapmalıyız. Birinci hedefimiz, Arap ekonomisini, Fas Birliği'ni canlandırarak demokrasiye sahip çıkmak. Böylece Tunus güçlü bir ekonomiye sahip olabilir'' ifadesini kullanan Merzuki, olaydan hükümet ve muhalefetin sorumlu olduğunu, göçün engellenmesinde başarısız olduklarını belirtti.

Merzuki, kaçak göçün önlenmesi için Tunus'taki tüm tarafların birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Tunus'a 113 kilometre uzaklıktaki İtalya'nın Lampedusa Adası uzun yıllardan bu yana Afrika ülkelerinden kaçan mültecilerin ilk durağı olma özelliğini koruyor. 6 Eylül'de yaklaşık 150 Tunuslu mülteciyi Lapedusa adasına taşıyan teknenin batması sonucu 55'ten fazla kişi boğularak ölmüştü.

Muhabir: Rıza Temtem / Mehmet Emin Üzümcü

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA