Ceyhan'daki Çiftlik Yıkımı

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün babası Ali Sözlü'ye ait çiftliğin kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldığını söyledi.

Ceyhan'daki Çiftlik Yıkımı
İl Özel İdaresi tarafından yıkımın gerçekleştirilmesinin ardından olay yerine gelen Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, çiftliğin, kaçak olduğunu ve bu yüzden yıktıklarını belirtti.

Basın mensuplarının, çiftliğin devlet teşviki ile yapıldığını ve halen devletten teşvik aldığını belirtmesi üzerine Karakuş, konu hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Karakuş burada köy halkı ve çiftlik çalışanları tarafından protesto edildi. Gerginliğin sürmesi üzerine Karakuş olay yerinden ayrıldı.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün babası Ali Sözlü ise yaptığı açıklamada, burasının devlet teşviki ile kurulduğunu belirterek, “Ben burayı devletten kiraladım ve teşvik alarak burasını yaptım. 5 yıl sonra bunun yenilenmesi gerekiyordu. Oğlumun siyasetçi olmasından dolayı 5 yıl sonra istediğim halde bana burasını kiralamadılar. 2B kanunu çıktı. 2B kanunu ile burasını satın almak için müracaat ettim. Ama bunu da kabul etmediler. Böyle adalet olmaz. Burada 350 büyük baş hayvan var. Bunların 140 adeti gebe, 5 bin ton silaj var. Burada çalışarak ekmek yiyen aileler var. Biz hiçbir kanunsuz iş yapmadık. Yapmış olduğumuz her şey yasal" dedi.

Adana Hayvan Hakları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Nesrin Çıtırık ise çiftliğe gelerek, hayvanların kaldığı bölümün yıkılması halinde kendisini yakacağını iddia etti. Barakaların, evlerin ve idari binanın yıkılmasının ardından jandarma ve yıkım ekipleri olay yerinden ayrıldı.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yıkım işleminin usul ve yasaya uygun olmadığını belirterek, bunun tamamen siyasi bir linç girişimi olduğunu ancak hiç kimseye boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Hukuk önünde haklarını arayacaklarını belirten Başkan Sözlü “Belediye meclisi olarak Ceyhan’a 250 yataklı hastane yapımı için oy birliğiyle bir karar alarak 130 dönümlük bir araziyi Sağlık Bakanlığı’na verme teklifinde bulunduk. Bu kararı MHP, AKP ve BDP’li meclis üyelerimiz oy birliğiyle aldı. Alt yapısı tamamlanmış olan söz konusu arsa hem modern şehircilik anlayışına, hem gündüz nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgeye olan yakınlığı hem de kentsel dönüşüm projesinin uygulanabilirlik açısından cazibe merkezi olan bir arazidir. Ancak yetkililer burayı uygun görmediklerini belirterek tamamen şehircilik esaslarına aykırı gündüz nüfus yoğunluğu ve alt yapısı olmayan, kentsel dönüşüm projesine de hiçbir katkısı sağlamayan 40 dönümlük başka bir yeri istedi ve resen bir plan kararı almışlar. Biz de kamu yararı gözetmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resen aldığı plan kararından dolayı Danıştay’da itirazda bulunduk. Bu nedenle şahsıma ve belediyemize gözdağı vermek amacıyla böyle bir yıkım eylemi gerçekleştirildi.

Şimdi soruyorum size kamu yararı gözetmek açısından Danıştay’da hak aramak suç mudur?” diye konuştu.

Olayı duyan MHP Adana Milletvekilleri Muharrem Varlı ve Seyfettin Yılmaz, MHP Adana İl Başkanı Mustafa İzgioğlu, MHP Ceyhan İlçe Başkanı Nurettin Çetiner, Sarımazı Belediye Başkanı Erol Kahraman, Hamdilli Belediye Başkanı, Sıtkı Övet, Körseli Belediye Başkanı Mustafa Bayar, Kurtkulağı Belediye Başkanı Bekir Yılmaz ile Ceyhan’da faaliyet gösteren çeşitli dernek ve oda başkanları yıkım alanına geldi.

Öte yandan MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır’ın da katılacağı bir basın toplantısıyla konuyla ilgili bilgi verileceğini söyledi.

Kaynak: İHA