Abd Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland: Kaygılıyız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında verilen idam kararıyla ilgili olarak, ''Tüm taraflar üzerinde gerilimi ve yardımcı olmayan söylemleri artırması potansiyeli bakımından kaygılıyız'' dedi.

Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, Son birkaç ay süresince Haşimi davasını bazı Iraklı liderlerle görüştüklerini belirterek, ''Irak'taki adli ve hukuki meselelerle ilgili önceki pozisyonlarımızla tutarlı şekilde, ABD, Irak anayasası ve yasaları ile Irak'ın uluslararası hukuki yükümlülüklerine uygun olarak adil ve şeffaf bir yargı sürecini desteklemektedir'' diye konuştu.

''Tüm taraflar üzerinde gerilimin ve yardımcı olmayan söylemlerin artması potansiyeli bakımından kaygılıyız'' ifadesini kullanan Nuland, tüm Iraklı liderlere, aralarındaki ihtilafları, hukukun üstünlüğü ilkesiyle tutarlı biçimde ve Irak'ın uzun vadeli güvenliği, birliği ve demokrasiye bağlılığını güçlendirecek bir tarzda çözmeye çalışmaları çağrısında bulunduklarını dile getirdi.

Nuland, Irak yasalarına göre, hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını ve Haşimi'nin davayı temyize götürme şansının bulunduğuna dikkati çekerek, ''Elbette davayı izleyeceğiz ve neler olacağını göreceğiz'' dedi.

Irak'taki çeşitli gruplar arasındaki siyasi ihtilafların, siyasi süreç üzerinden diyalog yoluyla çözüldüğünü görmek istediklerini kaydeden Nuland, bir başka soru üzerine, ''Daha önceleri de hep söylediğimiz gibi, bu davanın ele alınış şekliyle ilgili kaygılarımız var. Hukuki süreç devam ediyor'' diye konuştu.

Nuland, bir gazetecinin, ''bunun, gerilimi ve ateşli söylemleri artırabilmesi ihtimaline dair kaygılarınız olduğunu söylediniz. Gerilim derken, şiddeti mi kastediyorsunuz-'' sorusu üzerine, ''İster söylem ister şiddet isterse Iraklıların ülkeyi ileriye götürmek için birbirleriyle kurmaları gereken siyasi diyaloğu daha uzak hale getiren herhangi bir şey hakkında olsun, kaygı mevcut'' diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA