Bakan Yazıcı, Genel Müdür ve Bürokratlarına Sahip Çıktı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Ankara'da düzenlenen iftar programında bakanlık personeli ile bir araya geldi.

Yazıcı, yaptığı konuşmada hayali ihracat nedeniyle soruşturma geçiren bürokratlarına sahip çıktı. Bakan Yazıcı, sıkıntı çektiklerini bazen töhmet altında kaldıklarını ifade ederek, "Kesinlikle inandığınız, doğru olduğu noktasında sıkıntıya düşmediğiniz müddetçe mutlaka tefonlarınız, kapınız müteşebbise açık olsun. Hiç bir vatandaşın, 'şuna erişemedim' demesinden hoşlanan bir siyasetçi değilim. Erişilecek yerde olacaksınız, bulunduğunuz yer erişilemeyecekse, vatandaşın erişebileceği bir yerde değilseniz, siz orada yeterince vatandaş algısına yakın durmuyorsunuz demektir. Bundan çekinmeyin. Vatandaş bir sorunu nedeniyle size gelmişse onu dinleyeceksin. Anlattığı konu itibari ile bürokratik sürece tabi bir konu ise onu çözeceksin. Nasıl çözeceksiniz, kanunlara göre, etik kurullara göre çözeceksiniz. Olmayacak bir konu ise hukuka aykırı bir talep ise olmayacağını uygun bir şekilde anlatacaksınız, bunları yaparken hiç çekinmeyin" dedi.

Bazı soruşturmalar olduğunun altını çizen Yazıcı "O soruşturmalarda bana göre soruşturma yöntemlerinde çok yanlışlıklar yapanlar oluyor. Hiç bir kimsenin bir kamu kurumunda şu size emir verir mi, yazışmalarınıza karışır mı, deme hakkına sahip değil. Ben Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak bu bakanlığın en üst sorumluluğunu üstlenicisi olarak müsteşara da, genel müdüre de talimat veririm, yazışmalarına müdahale ederim. Karışırım, müdahale etmek benim görevim o, herkesin bildiğini yapacağı bir yer olsa burası, o zaman amir, memur, genel müdür, bakan olmasına gerek yok. Böyle birşeyin de sorgulaması olmaz. Kendinize güvenip cesaretle bakıp çözeceksiniz" şeklinde konuştu.

Yazıcı yaptıkları çalışmalarla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yüzünü sevimli hale getirmeye çalıştıklarını bununla da müteşebbisin rekabet gücünü arttırdıklarını kaydederek "Bu çerçevede Türk müteşebbisinin tasarruf ettiği rakam 450 Milyon Liradır. Gümrük işlemlerinin kısalması müteşebbise 450 Milyon Liralık bir kaynak ortaya çıkarmıştır. Amacımız bunu daha da kısaltmak. Müteşebbis ne kadar kazanırsa o kadar vergi ödeyecektir. Ödediği vergiler sonra yatırama dönüşerek bu şekilde devam edecektir." dedi.