Hamzaçebi: Hükümet Chp’nin Taahhütlerini Yerine Getiriyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin daha önce CHP'nin önerdiği konulardaki taahhütlerini yerine getirdiğini söyledi.

Hamzaçebi, hükümetin, yükseköğrenimde harçları kaldırmasına ilişkin kararının buna örnek olduğunu savundu ve CHP'nin, genel seçime girerken üniversitede harçları kaldıracağını taahhüt ettiğini hatırlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu taahhüdü o zaman 'popülizm' olarak nitelendirdiğini iddia eden Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın Bunun kaynağı nerede?" diye sorduğunu anımsattı.Akif Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Yüksek öğrenimde harçların kaldırılmasını ilk olarak partilerinin gündeme getirdiğini dile getiren Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Yükseköğrenimle ilgili harçların kaldırılmasıyla ilgili öneriyi biz seçim zamanı gündeme getirmiş ve bunun önemli bir kaynak gerektirmediğini, yılda 1 milyar TL'yi bile bulmayan kaynağın karşılanabileceğini ifade etmiştik. Hükümetin geç de olsa CHP'nin çözüm önerisine gelmiş olmasını olumlu buluyoruz. Bizim daha önce olması gerektiğini savunduğumuz bu önerimizi hükümetin uygulamaya koyması bizi memnun etmiştir." Bir başka önerilerinin İntibak Yasası'na ilişkin düzenlemeleri kapsadığını kaydeden Hamzaçebi, önerilerinin o zaman hükümet tarafından biraz mahcup bir şekilde kabul edildiğini dile getirdi. Hamzaçebi, "Bir diğer konu; 2-B projesi, bizim görüşlerimizden farklı olsa da hükümet tarafından uygulamaya konuldu. Dilerim aile sigortası gibi bekleyen bir adımı da Hükümet atar. Buna ilişkin teklifimiz TBMM Başkanlığı'nda bulunuyor.'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Meclis Başkanı sıfatıyla değil ama Ankara Milletvekili ya da 'vatandaş Cemil Çiçek' olarak kamuoyuna açıklamalarda bulunduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti: ''Biz böyle bir çağrıyı önemsemek isteriz, önemli buluruz. CHP olarak, teröre karşı yol haritasını önce Sayın Cemil Çiçek'e sonra da Sayın Başbakan'a sunmuştuk. Bizim çağrımız, öncelikle TBMM'de bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir komisyonun Meclis Başkanı başkanlığında toplanmasıydı. Ancak bu çağrı, biraz mahcup bir çağrıdır. Biz, Cemil Çiçek'in bu çağrısını 'vatandaş Cemil Çiçek' yerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek olarak yapmasını arzu ederdik." Hamzaçebi, CHP'nin dokunulmazlıklarla ilgili görüşünün, dokunulmazlığın 'kürsü dokunulmazlığı' şeklinde sınırlandırılması olduğunu ifade etti.

Bir gazeteci, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Cemil Çiçek'in önerisini 'muhtıra' olarak değerlendirdiğini belirterek, görüşünü sorması üzerine Hamzaçebi, ''Hayır, ben muhtıra olarak görmedim.'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, CHP'ye ''Bunlar da kızılcık olmuş.'' dediğinin hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, Vural'ın sözlerini dil sürçmesi olarak görmek istediğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, Abdüllatif Şener'i partiye davet etmesi ile ilgili bir soruya da Hamzaçebi, ''Böyle bir şey olduğunu bilmiyorum, Maliye Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığım, çok iyi ve değerli bir insandır; Türkiye'ye katkı verebilecek bir insandır.'' karşılığını verdi.