Tunus'ta Yeni Anayasa Tartışmaları

Tunus Anayasa Hukuku Derneği'ne üye bir grup anayasa uzmanı, yeni anayasa taslağının önemli kavramları ve maddelerine dair ilk değerlendirmelerde bulundu.

Grubun düzenlediği basın toplantısında konuşan Tunus Hukuk Fakültesi eski Dekanı İyad bin Aşur, yeni anayasa taslağının bu haliyle devrimin getirdiği özgürlüğü kısıtladığını savundu.

Yeni anayasanın dini-diktatöryal bir otoriteye zemin hazırladığını iddia eden Aşur, anayasanın Tunus devriminin hedeflediği sivil otorite anlayışıyla çeliştiğini öne sürdü.

Anayasayı hazırlamakla mükellef olan Kurucu Meclis üyelerinin tecrübesizliğine dikkati çeken Aşur, ''Anayasa Hazırlama Komisyonu'nda uzman isimlere yer yerilmesi gerekirdi'' diye konuştu.

Anayasa Hukuku Uluslararası Akademi üyesi Gazi el-Garayiri ise anayasanın ön sözünün çok uzun olmasını eleştirerek, anayasanın birçok bölümünde hatalı kavramlar bulunduğunu, kutsala saygı bahanesiyle fikir, yaratıcılık ve düşünce özgürlüğünün tehlikeye gireceğini ileri sürdü.

Bir diğer anayasa hukuku uzmanı Selim el-Lokmani de Tunus'un onayladığı BM Siyasi ve Medeni Sözleşmesi'nin 18. bölümüne atıfta bulunarak, ''Ülke olarak bu çerçevede adımlar atmalıyız. Yeni anayasada inanç özgürlüğü ve dini ritüellerin yapılması konusunda özgürlük esas alınmalıdır. Ancak bu anayasada laiklerin ve ateistlerin hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınacağını zannetmiyorum'' ifadesini kullandı.

Öte yandan, Nahda Partisi'ne mensup Anayasa Hazırlık Komitesi Genel Raportörü Habib Hıdır, 23 Ekim'de yeni anayasa taslağının resmi televizyon aracılığıyla kamuoyuna duyurulacağını belirtmişti.

Muhabir: Rıza Temtem - Hacer Bal - İbrahim Kılıç

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA