Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki çalışmaların yüzde 60’a yakınının tamamlandığını belirterek, “Diğer yüzde 40’ını da 30 Ağustos’a kadar tamamlamak için yoğun çalışma devam ediyor.

Yağış olduğu için bugün büyük oranda zaman kaybı oldu . Örneğin , izolasyon işini bugün yapamadık . Bu gibi durumlar olmazsa 30 Ağustos’a kadar açacağız” dedi .

Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım , Ahlatlıbel Türk Telekom Tesisleri’nde ulaştırma muhabirlerine iftar verdi . İftara , Bakan Yıldırım’ın yanı sıra , TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman , Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ( DHMİ ) Genel Müdürü Orhan Birdal ve Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan katıldı .

Yıldırım , iftar sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı . ' Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki çalışmalar ne zaman bitecek ve Boğaziçi köprüsü için çalışma takvimi nedir? ' sorusuna Yıldırım , “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki çalışmaların yüzde 60’a yakını tamamlandı . Diğer yüzde 40’ını da 30 Ağustos’a kadar tamamlamak için yoğun çalışma devam ediyor . Yağış olduğu için bugün büyük oranda zaman kaybı oldu . Örneğin , izolasyon işini bugün yapamadık . Bu gibi durumlar olmazsa 30 Ağustos’a kadar açacağız” cevabını verdi . Atatürk Köprüsü’nün önümüzdeki sene bakıma alınacağı belirten Yıldırım , şu anda bakımla ilgili iş planının hazırlandığını ifade etti .

Yıldırım , bakıma tabi olacak işlerin tespitinin yapıldığını belirterek , köprü üzerinde inceleme ve etüt çalışmalarının yapıldığını ifade etti .

Gelecek seneki bakım çalışmaları başlamadan önce iş planının açıklanacağını bildiren Yıldırım , bu konunun İstanbul’a duyurulacağını ve ilgili kurumlarla gerekli koordinasyonların yapılacağını söyledi .

Yıldırım , birinci köprüde ( Boğaziçi Köprüsü ) yapılacak çalışmalara ilişkin , “Orada mümkün mertebe çalışmaların ağırlıklı kısmını yaz aylarına getireceğiz . İstanbul’da trafiğin yönetileceği zaman çok az , okulların tatil olduğu döneme getireceğiz . Bütün bu detaylar , bunları 2013’ün başında İstanbullularla paylaşmış olacağız . Ocak 2013’te birinci köprünün bakım programını İstanbul kamuoyuyla paylaşmış olacağız” şeklinde konuştu .

Yıldırım , “Oradaki çalışmaların bir kısmı doğrudan trafikle bir kısmı da trafikten bağımsız yapılacak işler . O yüzden uzun sürüyor . Yaz aylarında orada çalışmaları yoğunlaştıracağız . Diğer çalışmalar daha sonraki dönemlerde yapılabilir ayrıca gece de yapılabilir . Trafiği olumsuz etkilemeden bunları gerçekleştirebiliriz” dedi .

Üçüncü köprü sözleşme çalışmalarının başladığını anlatan Yıldırım , yüklenici firmayla tebligat yapıldığını ifade etti .

Yıldırım , bir müzakere süreci olduğunu ve bu müzakere sürecinden sonra sözleşmenin tamamlanacağını söyledi .

Yıldırım , “O sürece devam ediyoruz . Bizim açımızdan sözleşme imzalansın yahut imzalanmasın köprünün yapımına yakın süreç başlamış oluyor” diye konuştu .

Yani buradaki gecikmeyi gerektirecek hiçbir şey olmadığına dikkati çeken Yıldırım , gecikmeye mahal verecek bir sorun görmediklerine işaret etti .

Finansman paketinde yüklenici firmanın yolun başında olduğunu anlatan Yıldırım , konsorsiyum üyelerinin çalışmaları yaptığını ve çeşitli bankalara projeleri anlattıklarını dile getirdi . Yıldırım , “Ondan sonra bir lider tayin ediyorlar . Aşağı yukarı , projenin tamamı 2 buçuk milyar dolarsa yüzde yirmisini düşerseniz 2 milyar dolarlık bir finansman paketinden bahsediyoruz” dedi .

İSTANBUL’A YAPILACAK ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI Yıldırım , İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ile ilgili konuşmasında şunları kaydetti : “Biz doğru yeri bulabilmek için bazı etüt çalışmaların yaptık . Tek bir yere tabi olarak gitmedik . Kamulaştırma bedelinin mümkün olduğunca düşük olması , çevreye az zarar vermesi ve seyri sefer , hakim rüzgarlar bakımından en uygun yerin olması gibi şeylere dikkat ederek bir yer arayışımız bir buçuk senedir devam ediyor . Şu anda kamulaştırma işlerine başladık . Yap - İşlet - Devret modeliyle olan süreci de başlattık . Ondan sonraki adım ihale ilanına çıkacağız . Her şey yolunda giderse bu sene sonuna kadar ihaleyi gerçekleştirip gerekli adımları atmayı düşünüyoruz . 2015 yılına kadar birinci etabını tamamlamayı düşünüyoruz . ” Yıldırım , üçüncü havalimanının yapılmasıyla Atatürk Havalimanı özel uçuşlara ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin olarak , “Bu havaalanını devreye soktuğumuz tarihten itibaren Atatürk Havalimanı ile ilgili kira bedeli devam edecek . Orayı açsak bile orayı iptal edemeyiz . Yeni Yap - İşlet - Devret projesinde bu hususlar dikkate alınıyor . Birkaç opsiyon üzerinde çalışılıyor ama herhalde en uygun olan buradaki kiracıya hakkı olanın ödenmesi . Trafik garantimiz yok bizim Atatürk Havaalanı için trafik garantimiz yok . Hem orası hem orası çalışacak . Trafiği böleceğiz ondan sonra Atatürk Havaalanı tamamen kapanmayacak” diye konuştu .

SİBER SALDIRILAR Yıldırım , Ağustos toplantısında siber güvenlik , siber saldırı gibi konularda Milli Güvenlik Kurulu’nda sunum yapacağını belirterek , siber güvenliğin oldukça önem kazanmaya başladığını söyledi .

Siber saldırıların bilgisayarın içeriklerine karşı bazı münferit olaylar şeklindeyken , bugün artık ülkeleri tehdit eden bir boyuta ulaştığını söyledi .

Siber saldırıların bütün ülkelerin başına bela olan önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Yıldırım , bu konuda her ülkenin kendi tedbirlerini hazırladığını belirtti .

Yıldırım , “Bakanlık olarak durumdan vazife hissederek bir strateji çalışması yaptık , MGK’dan sonra bu şekillenecek . Bu konuda bir eylem planı yürürlüğe girecek . Şu anda temel 300 - 350 tane altyapımız bu gibi tehditlere güçlendirilmesi gereken altyapılar . Finans , ulaşım , yargı sistemi , savunma sistemleri tehdidi olan alanlar” şeklinde konuştu .

Uluslararası tehdit boyutu ele alındığında yapılanlar üzerine yeni şeyler yapılması gerektiğini anlatan Yıldırım , bu işin cezayla ilgili bir şey olmadığını ve alınacak önlemlerin uluslararası boyutunun olduğunu ifade etti .

Yıldırım , MGK sunumundan sonra uygulamaların başlatılacağını ve gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi .

Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan da , Ankara Metro hattının çalışmaları hakkında bilgiler verdi

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise , Ankara Garı İhalesi’nin 28 Ağustos’ta Yap - İşlet - Devret modeliyle yapılacağını ve garın dışarıdan görüşünün kaplumbağa benzeyeceğini belirterek , garın nasıl olacağına ilişkin açıklamalarda bulundu .

Yıldırım’ın toplantının başında Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı muhabirlerinin toplantıda olup olmadığını anlamak üzere yoklama yapması keyifli anların yaşanmasına sebep oldu . Bakan Yıldırım , yoklama listesindeki muhabirlerin tek tek isimlerini okudu

Kaynak: İHA