İrkçı ve Antisemitik Partinin Yahudi Asıllı Liderine İstifa Baskısı Sürüyor

Macaristan’da Yahudi kökenli olduğu ortaya çıkan ırkçı ve anti-semitik parti Jobbik’in liderlerinden Csanad Szegedi’ye istifa baskısı devam ediyor.

Yahudi kökenli olduğu geçtiğimiz ay içinde resmiyet kazanan Szegedi, parti yönetiminden ve üyeliğinden istifa etmişi. Ancak partisi, kendisinin Avrupa Parlamentosu’ndaki sandalyesinden de istifa etmesi için baskı yapıyor. Yahudi karşıtı söylemleriyle tanınan Csanad Szegedi, 2007 yılında, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda kısa süre Macaristan’ı yöneten Nazi yanlısı Macaristan Muhafızları Partisini’ni yeniden kurarak dikkat çekti. Ancak 2009 yılında partisi mahkeme tarafından kapatılınca 2003 yılında kurulan ve Macar aşırı sağının ana hareketine dönüşen Jobbik Partisi'ne katıldı.

Kısa zamanda partinin sözcüsü ve liderlerinden birine dönüşen Szegedi, Jobbik'in halen Avrupa Parlamentosu’ndaki 3 milletvekilinden de biri. 2010 yılında bir mahkumun elinde Szegedi’nin annesinin Yahudi olduğuna dair deliller olduğunu söylemesiyle politikacının ırkçı kariyeri sarsılmaya başladı.

Associated Press haber ajansına göre Szegedi, mahkuma rüşvet vererek onu susturmaya çalıştı. Ancak söylentiler 2011 yılında önlenemez hal alınca Szegedi annesinin Yahudi olduğunu itiraf etti. Yahudi inancına göre bu da Szegedi’yi Yahudi yapmaya yetiyordu.

BABASI DA YAHUDİ ÇIKTI
Yahudi haber ajansı Jewish Telegraphic Agency de bu hafta yayınladığı haberde Szegedi’nin Haham Shlomo Koves ile 3 Ağustos günü buluştuğunu ve hahamın ona, sadece annesinin değil babasının da Yahudi olduğunu açıkladığını yazdı. Haham Koves, dede ve nenesinin Ortodoks Yahudi düğünü yaptığını; ancak Yahudi olduklarını kendi çocukları ve torunlarından da gizlemeye karar verdiklerini anlattı .