Gaziantepli Baklavacılar Siparişleri Yetiştirebilmek İçin 24 Saat Çalışıyor

Yaklaşan Ramazan Bayramı’nın en yoğun telaşını yaşayan illerin başında Gaziantep geliyor.

Gaziantepli baklava üreticileri, milli tatlı baklavanın, bayramda damaklarda tat bırakabilmesi için gecesini gündüzüne katıyor. İmalathanelerdeki kapasiteler yüzde 70 oranında artırılırken, hem büyük hem de küçük baklava imalathaneleri, gerek yurt içi gerekse yurt dışından verilen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Ramazan ayına girildiği günden beri, kan şekeri düşenler için bir numaralı reçete olan baklava, üreticisini şimdi de bayram nedeniyle yormaya başladı.

Şehrin dört bir yanında baklava imalathaneleri aralıksız çalışıyor. Sıcak Ramazan aylarında, bir o kadar sıcak imalathanelerde ter döken baklava ustaları, sadece Gaziantep’e değil, yurt içi ve yurt dışından verilen siparişleri, gerek kargo gerekse otobüslerle yetiştirmeye gayret sarfediyor. Tatlı telaşın yaşandığı yerlerden biri de ‘Ayıntap Baklavaları’ imalathanesi. Onlarca işçi, görev bölümü yaparak baklava üretimini gerçekleştiriyor. Önce hamurlar yoğruluyor, ardından da ince bir şekilde açılarak, oklavalara sarılıyor. Yufkalar tezgâhın üzerine teker teker serilirken, bir yandan da baklavanın kaymağı ve fıstığı tepsinin içerisine boşaltılıyor.

Baklava dilimlenirken üzerine yağ gezdiriliyor. Daha sonra fırına sürülen baklava çıktığında da şerbetlenip soğutuluyor. Tüm bu yorucu işlemlerin ardından tezgâhlardaki yerini alan baklavaların bir kısmı da paketlenerek sipariş edilen yerlere gönderime hazır hale getiriliyor. Baklava denilince akla Gaziantep’in geldiğini ifade eden baklava ustası Levent Aktaş, “Biz bu mesleği 25 yıldır, ustamızdan gördüğümüz şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Ramazan ayında hava sıcak da olsa yaklaşan bayram işlerimizi artırdı. Normal güne oranla, kapasitemizi yüzde 50-70 oranında artırarak çalışıyoruz. Sıcak havaya rağmen Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına imal ettiğimiz baklavayı yetiştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yoğun telaşı yaşayanların başında gelen İmam Çağdaş Kebap ve Baklava firmasının işletmecisi Burhan Çağdaş, baklava satışlarının artacağına vurgu yaptı. Çağdaş, "Gaziantep baklavanın anavatanı olması nedeniyle, Türkiye genelinde özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'den yoğun talep alıyoruz. Buralara baklava yetiştirmeye çalışıyoruz. Kapasitemizi de normal zamana oranla artırmış bulunuyoruz. " şeklinde konuştu.

Furkan Aksu da baklava imalathanesinin küçük ustalarından. Yaz tatilini fırsat bilerek, büyüklerinden baklavanın nasıl yapıldığını öğrenmeye çalışıyor. Yaşanan yoğunluğu Aksu şu sözlerle dile getiriyor: “Ben yaz tatillerinde buraya gelerek baklavacılığı öğreniyorum. Ramazan ayı geldiği zaman çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”