Bakan Yazıcı Tesk'in İftar Yemeğine Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Malatya'da yaşanan olayı birliğimize, bütünlüğümüze zarar verecek bir mekanizma haline getirme arzusunda olanlar var" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı , Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ( TESK ) tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı .

Türkiye ' nin çeşitli illerinden gelen oda başkanlarını tek tek selamlayan Bakan Yazıcı , iftar sonrası yaptığı konuşmada , " Yurdumuzda bir aile anlayışı içerisinde kardeşçe ve medeni bir şekilde ama değerlerimizi orta payda kabul ederek geleceğimizi ifşa etmeliyiz " dedi

Bakan Yazıcı Malatya ' da yaşanan olaya da değinerek , " Etnik mensubiyetimiz bir olgu ama hiçbir zaman üstünlük aracı değildir ve olmamalıdır . Bu her birimizin ayrı bir zenginliği , bizim müşterek bir vatana , müşterek bir tarihe ve geçmişe sahip olmamız en büyük değerlerimizdir . Genel Ramazan aylarında lokal olaylar üretilir . Dileyen oruç tutar dileyen tutmaz . Herkes tuttuğu orucun sevabı neyse onu alır hiçbirimiz karışamayız . Ama Ramazan ' ın gelenekleri var , davul çalınır ama davul çalma gelenek diye onun da kuralı var . ' Yani ben Ramazan davulu çalacağım ' diye paldır küldür davranılmaz . Malatya ' da yaşadığımız olay , çok detayını bilmemekle birlikte anlatılanlardan dinliyoruz ama bakıyoruz ki bunu bütünlüğümüze ve birliğimize zarar verecek bir mekanizma haline getirme arzusunda olanlar var . Bunlara prim vermemeliyiz . Ne oradaki davulcu bana göre vatandaşın ' ben rahatsız oluyorum ' diyene karşı ' ben inadına nağme söylerim ' diyememeli . Ama ' nağme söylerim ' diye inatçılığını sürdürene karşı da o hane halkı çıkıp onu tartaklamamalı . Dövmek , kırmaz ve ölçüyü kaçırmak acizliktir . Ertesi gün de insanları toplayıp orada o haneye taş atıp camlarını kırmak kabul edilebilir bir şey değil " diye konuştu .

Bakanı Yazıcı , yaptığı konuşmada , ayrıca ekonomide kullanılan yöntemlerin değiştiğini , fakat insanların ihtiyaçlarının artsa bile esnafın istikak alanlarına giren ürünlerle bağlantısının sürdüğünü belirtti .

Bakan Yazıcı iftara katılan oda başkanlarına seslenerek , " Değişen durumları dikkate almak suretiyle belki benden beklediğiniz ve birçok toplantınıza katıldığımı ifade ettiğim perakende sektörün ' avm ' denilen bu alanın yeniden ilk defa bir düzene kavuşturulması için bir düzenlemeye ihtiyaç var . Bunu hiç kimse inkar etmiyor . Meclise gelmiş önümüzde mevcut bir tasarı var biz de tasarıları düzenledik bir çalışma yürütüyoruz " dedi .

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de , hükümetin esnaflarla ilgili yapacağı çalışmaların , konfederasyonların ve odaların çalışma hayatını kolaylaştırıcı olmasının esnafı memnun edeceğini belirtti

Kaynak: İHA