İrcıca Grubu Ordu’da

İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) Yaz Okulu programı kapsamında farklı ülkelerden 35 kişilik grup, Ordu’ya geldi. IRCICA’nın Yaz Okulu kapsamında Türkiye ile Suudi Arabistan, Bosna Hersek, İtalya, Filistin, Kosova ve Sırbistan olmak üzere 7 farklı ülkeden 35 öğrenci; Ordu Vali Yardımcısı Mahmut Ağbal tarafından karşılandı.

Ordu’nun önemli turizm merkezlerinden biri olan Boztepe’de ağırlanan konuklar, 500 metre yükseklikten Ordu’yu hayranlıkla izledi. 35 kişilik heyet, Boztepe’deki yamaç paraşütlerine büyük ilgi gösterdi.

IRCICA Mimarlık Departmanı görevlisi Ömer Faruk Erol, bir ay sürecek programa uluslararası düzeydeki okullardan “İslam Mimarlık Mirası” ile ilgili yüksek lisans ve doktora derecesiyle mezun olan öğrencileri kabul ettiklerini belirtti.

Erol, “Biz kendilerine teorik eğitim veriyoruz. Aynı zamanda bununla beraber teknik geziler yapıyoruz. Türkiye’de Tarihi Eserleri Koruma Kurulu ile alakalı çalışmaların nasıl yapıldığına ilişkin bire bir sahada, yani örnekler üzerinde inceleme yapıyoruz” dedi.

Yaz okulunun bu yıl ikincisinin düzenlendiğini, 20 Haziran’da başladıkları gezide Ordu’nun ziyaret ettikleri üçüncü şehir olduğunu ifade eden Erol, bu gezilerde elde ettikleri sonuçları bir rapor haline getirerek, hükümet yetkilileri ve üniversitelere sunduklarını da sözlerine ekledi.

IRCICA'nın 35 kişilik öğrenci heyetine Ordu’ya özgü çeşitli hediyeler verilirken, heyet tarihi ve turistik mekanları yerinde inceledi.

AMAÇ İSLAM KÜTÜPHANESİNİ BÜYÜTMEK

IRCICA tarafından kentsel çalışmalar ve mimari miras çerçevesinde korumanın önemi, yaygınlaştırılması ve İslam ülkelerinde ekonomik ve kültürel gelişmenin teşvik edilmesi amacıyla her yıl "yaz okulu" programı düzenleniyor. Programla, İslam kültürü ve toplumunu esas alan bir danışma kütüphanesinin kurulması ve geliştirilmesi hedefleniyor. Halen kurulan kütüphanede 54 ayrı dilde, 70 bin civarında kitap, 10 bin adet gri yayın, 350 adet yayınlanmamış doktora tezine ait mikrofilm ve mikrofiş, 971 adet atlas, harita ve plan, bin 300 süreli yayın bulunuyor .
Kaynak: İHA