Avramopulos: Türkiye 'casus Belli'yi İptal Etsin

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, “Türkiye, artık ‘casus belli’yi devam ettiremeyeceğini anlamalı. Bu tehdit, iptal edilmeli." dedi.

Atina’nın yeni dış politika doktrini oluşturacağını belirten Avramopulos , öncelikli dış politika konusunun Kıbrıs sorunu olduğunu kaydetti .

Yunanistan’da Yeni Demokrasi ( YDP ) , PASOK ve Demokratik Sol ( DİMAR ) partileri tarafından kurulan koalisyon hükümetinin programı üzerindeki görüşmeler parlamentoda sürüyor . Yarın gece yapılacak güvenoylaması öncesi Dışişleri Bakanı Avramopulos , dış politika programının detaylarını açıkladı .

Kıbrıs’ın Yunanistan için en öncelikli dış politika konusu olduğunu vurgulayan Avramopulos , ancak sorunun Türkiye’nin AB’nin dönem başkanlığını üstlenen Kıbrıs’ı ( Rumlar ) tanımaması sebebiyle bir çıkmaza girdiğini söyledi .

Çözüm bulunması için ısrar ettiklerini belirten Avramopulos , Türk - Yunan ilişkileri konusunda da Atina’nın son yıllarda çok önemli adımlar attığını ifade etti .

Dışişleri Bakanı Avramopulos , şöyle konuştu : “Türkiye , artık ‘casus belli’yi devam ettiremeyeceğini anlamalı . Bu tehdit , iptal edilmeli . ”Münhasır Ekonomik Bölge’nin ( MEB ) bütün komşularla belirlenmesi gerektiğini söyleyen Avramopulos , Ege’de Türkiye ile MEB’in ve kıta sahanlığının belirlenmesi meselesinin öncelikleri arasında bulunduğunu vurguladı . ‘Yunanistan’ın sadece finansal programların dilencisi olmaktan kurtulması gerektiği’nin altını da çizen Avramopulos , ‘jeostratejik avantajları değerlendirerek gelişmeleri şekillendirmesi gerektiğini’ belirtti .

Yunanistan’ın yeni bir dış politika doktrinine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Avramopulos , diplomat , uzman , işadamı ve bilim insanlarından oluşacak bir özel komisyon kurulacağını belirterek , bu komisyonun derinlemesine yapacağı inceleme sonucunda ülkenin dünyadaki dış politika rolünün ne olacağını , temellerini ve yönünü belirleyeceğini kaydetti .