''avrupa Avrupa' Diyorduk Ya. 27 Avrupa Ülkesinde Ortalama İşsizlik Oranı Yüzde 10,3, Türkiye'de İse 9,8'den Aşağı Düştüğünü Görüyoruz''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Avrupa Avrupa' diyorduk ya. 27 Avrupa ülkesinde ortalama işsizlik oranı yüzde 10,3, Türkiye'de ise 9,8'den aşağı düştüğünü görüyoruz'' dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kars'a gelen Bakan Çelik, havaalanında Kars Valisi Ahmet Kara, Iğdır Valisi Amir Çiçek, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Çelik, bir gazetecinin, ''Bölge için yeni müjdeleriniz olacak mı-'' sorusu üzerine, ''Müjde değil, ne yaptıklarımız çok önemli. Biz müjdeci bir iktidar değiliz, icraatçı bir iktidarız. Uzun bir aradan sonra ben Kars'a geliyorum. Üç tane ilimizde Bakanlığımla ilgili sorunları, vatandaşlarımızın talep ve sorunlarını iki gün içerisinde dinleme imkanımız olacak'' dedi.

Daha sonra karayoluyla Iğdır'a gelen Çelik, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, SGK Başkanı Fatih Acar, İş-Kur Genel Müdürü Nusret Yazıcı ile birlikte, Vali Amir Çiçek'i makamında ziyaret ederek, kentte yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı.

Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk'ı da ziyaret eden Çelik, daha sonra, Doğubayazıt Caddesi üzerinde düzenlenen İş-Kur Toplum Yararına Çalışma Programı ile SGK İl Müdürlüğü binasının açılış törenine katıldı.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, Suriye'nin düşürdüğü askeri uçakta şehit olan pilotların ailelerine başsağlığı dileyerek, Türk milletine ve şehitlerin ailelerine sabır dileğinde bulundu.

Türk bayrağı altında yaşayan herkesin eşit olduğunu ve sağlık imkanlarından eşit bir şekilde yararlanması gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Eski sistem doğru bir sistem değildi. Bu ay yıldızlı bayrağımızın altında yaşayan herkesin eşit bir şekilde yaşaması gerekiyordu ve 2008'de çıkartılan yasamız artık bütün imkanlardan yararlanma fırsatı sağladı. Sağlık alanında sadece ülkemizde değil, yurt dışında da benzeri sorunlar yaşanıyordu. Artık bu sorunlar yok. Çok şükür hastamız artık Avrupa'ya gitmiyor, oranın hastaları ülkemize geliyor. Bunlar vatandaşı dinleyerek oldu. Biz sizlerden aldığımız talimatla, gecesiyle gündüzüyle çalışıyoruz. Türkiye'nin itibarı çok yüksek. Bütün dünya devletleri gıptayla bize bakıyor.''

-''İşsizlik, dünyanın sorunu''-

İşsizlik oranlarının Türkiye'de her geçen gün düştüğünü belirten Çelik, ''İşsizlik dünyanın sorunu. Hele hele şimdi İspanya ve Yunanistan'da genç işsizlerin oranı yüzde 50'yi, İtalya'da yüzde 17'yi geçmiş durumda. 'Avrupa Avrupa' diyorduk ya! 27 Avrupa ülkesinde ortalama işsizlik oranı yüzde 10.3, Türkiye'de ise 9.8'den aşağı düştüğünü görüyoruz. Türkiye'de çok şükür kriz döneminden bugüne 3 milyon 700 bin kişiyi istihdam ederek, her gün, her ay işsizliği kapattık'' dedi.

Türkiye'de çalışarak, üreterek 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Çelik, bu ihracatın sayesinde Türkiye'nin büyüyüp, geliştiğini söyledi.

Kamu Yararına Çalışma Programı kapsamında yapılan yeni düzenlemelere de değinen Bakan Çelik, Iğdır'da planlanan 2 bin kişilik istihdamın 2 bin 500'e çıkartıldığını ifade etti.

Geçlerin iş bulması için meslek sahibi olmasının şart olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

''Genç kardeşlerimize söylüyorum. Artık ekmek, arslanın midesinde. Eskiden söylerlerdi ya ağzında diye. Artık öyle değil. O ekmeği oradan alabilmenizin yolu, meslek sahibi olacaksınız. Bu konuda da devletimiz size sahip çıkıyor. Artık, dönemleri kapandı. Bir işi yapacaksın, bir işi bileceksin, bileceksiniz ki güzel yapasınız. Meslek sahibi olmazsanız, iş bulamazsınız. 'Her işten anlıyorum' diyeni de kimse istemiyor. Özellike gençlere sesleniyorum; bir meslek de yetmez iki meslek sahibi olun. Çünkü iş ararken zorlanmayın.''

Çelik, konuşmasının ardından, kurumu gezerek çalışanlarla sohbet etti.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen, AK Parti Iğdır İl Başkanlığı Danışma Kurulu Toplantısı'na da katılan Bakan Çelik, Iğdır B Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Tuzluca İlçe Belediye Başkanı Ahmet Sadrettin Türkan'ı ziyaret etti.

Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Çelik, ''Benim haberim yoktu, arkadaşımızın burada olduğunu danışma kurulu toplantısında öğrendim ve ziyaret ettim. Kendisine moral oldu'' dedi.

Çelik, daha sonra Kars'a hareket etti.

Muhabir: Selami Küçükoğlu - Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA