Garanti Bankası’ndan Açıklama

Garanti Bankası, Lefkoşa Şube Müdürü Mahmut Karımış’ın gözaltına alınmasıyla KKTC kamuoyunun gündemine gelen para transferi yönteminin, 'sıklık arz eden' bir uygulama olmadığını ve bu olayın 'kötü niyetle planlanmış münferit bir girişim olduğunu' açıkladı.

Garanti Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, tüm para transferlerinin, “eksiksiz olarak” KKTC makamlarına bildirildiği vurgulanarak, “KKTC yasalarına eksiksiz uyuyoruz” denildi.

Garanti Bankası’nın açıklaması şöyle: “Lefkoşa Şube Müdürümüz Mahmut Karımış’ın gözaltına alınmasıyla Kıbrıs kamuoyunun gündemine gelen Türkiye’den KKTC’ye para transferi yöntemi, sıklık arz eden bir uygulama olmayıp, kötü niyetle planlanmış münferit bir girişimdir. Garanti Bankası, Son 3 yıl içerisinde Türkiye’den KKTC’ye bu yöntemle para transferi hiç yapmamıştır. Diğer yandan, Son 1 yılda KKTC’den Türkiye’ye yapılan para transferi işlem adedi yalnızca 4 olup, toplam tutarı 7.8 milyon USD’dir.

Bilindiği üzere, KKTC’ye uygulanan ambargo nedeniyle, yabancı paraların SWIFT yöntemiyle transfer edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple, bankalar arası işlemlerde zaman zaman bu tarz nakit taşıma operasyonlarına ihtiyaç duyulabilmektedir. Bankamızın KKTC’deki büyüklüğü göz önüne alındığında, söz konusu tutarlar Son derece sınırlı ve mutat bankacılık uygulamalarına paraleldir.

Bankamız tarafından yapılan bu ve bundan önceki tüm para transferleri, yasal düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilmiş, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin ilgili makamlarına eksiksiz olarak bildirilmiş ve raporlanmıştır. Bankamız, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde olduğu gibi, KKTC’de de yasa ve düzenlemelere eksiksiz olarak uymaktadır.

2004 yılından bu yana KKTC’de hizmet veren Garanti Bankası, ülke ekonomisine inancı doğrultusunda yaptığı yatırımlarla şube sayısını 5’e çıkardı. Aralık 2012’de açılacak yeni şubeyle, bu sayı 6’ya yükselecek. KKTC’deki aktif büyüklüğü Son 2 yılda %58 artan bankamız, Son yıllarda en çok kredi veren kurumlar arasında yer alıyor. Şubeleri vasıtasıyla 60 kişiye istihdam yaratan bankamızın, KKTC ekonomisine desteği artarak devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.”
Kaynak: İHA