Erzurum'a 'Otistik Okul' Müjdesi Sevindirdi

Doğu Anadolu'nun eğitim merkezi konumundaki Erzurum'a gecikmeli olsa da otistik çocuklar eğitim merkezi (OÇEM) kuruldu.

OÇEM, Dağ Mahallesi'ndeki Mecidiye İlköğretim Okulu'nun ek binasında yeni eğitim ve öğretim döneminde hizmete girecek.

Erzurum il merkezinde 54, ilçelerde 101 olmak üzere resmi kayıtlara göre 155 otistik bulunuyor. Otistik çocukları bulunan ve kamuda çalışan aileler, ilde OÇEM bulunmadığı için Erzurum'dan tayin alarak ayrılıyordu. Erzurum'da eksikliği hissedilen ve bölgenin eğitim üssü konumundaki şehre OÇEM kurulması için valilik harekete geçti. Milli Eğitim'den Sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Gök'ün girişimleriyle Erzurum'da OÇEM kurulmasına Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onay çıktı.

OÇEM'in önümüzdeki eğitim ve öğretim döneminde hizmete açılabilmesi için okul binasında tadilat çalışmaları başlatıldı. 8 derslikli okulda birinci ve ikinci kademe yaşlarındaki öğrencilere eğitim verilecek. Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) eğitim öğretim dönemi öncesinde otistik çocuk sahibi aileler ile irtibata geçerek, çocukların eğitime kazandırılması için çalışacak. OÇEM'in hizmete girmesiyle okulda en az 50 öğretmen istihdam edilecek. Otistik çocukların ulaşım sorunları valilik ve kaymakamlıklarca karşılanacak.Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, OÇEM'in Erzurum'a hayırlı olmasını temenni etti. Vali Öztürk, yeni eğitim ve öğretim döneminde OÇEM'in hizmete girmesiyle birlikte il genelinde büyük bir sorunun çözüme kavuşmuş olacağını dile getirdi.

OÇEM'de istihdam edilecek öğretmenlerin bir kısmının rotasyon fazlası sınıf öğretmenlerinden karşılanacağına da dikkat çeken Vali Öztürk, "4+4+4 sisteminden dolayı sınıf öğretmeni fazlamız oluştu. Bu öğretmenlerden isteyenleri özel bir kursa tabi tuttuktan sonra OÇEM'de istihdam edeceğiz. Bu okulumuzun açılmasıyla otistik çocuğu olan ailelerin önündeki en büyük sorunlardan birisi olan eğitim problemi sona ermiş olacak." diye konuştu.

OTİZM NEDİR?
Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm özür grupları dahil olmak üzere) özürlü olma oranı yüzde 2dir; Otistik olması oranı ise yüzde 0.5′tir (eskiden bu oran 4/10.000 olarak değerlendirilirdi). Bir otistik çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski yüzde 3'dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca, Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır .