Türk Kızılayı Genel Sekreteri Komit Açıklaması

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Muzaffer Komit, Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli sayısı 44 bini geçtiğini belirterek, sayının 50 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Türk Kızılayı Düzce Şubesi'nce bir restoranda basın mensupları için düzenlenen iftar programında konuşan Komit, Suriyeli vatandaşların Türkiye'de misafir edildiğini anımsatarak, ''Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli sayısı 44 bini geçti, sayının 50 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

Van depreminin ardından stoktaki 70 bin çadırın tükendiğini belirten Komit, 30 bin çadır stokuna ulaştıklarını, çadırların bir kısmını Suriye'den gelen misafirlere tahsis ettiklerini söyledi.

Suriyeli misafirlerin en iyi şekilde ağırlandığını, günde 3 öğün yemek verildiğini anlatan Komit, şöyle devam etti:

''Her istediklerini yapıyoruz fakat Suriyelileri memnun etmek çok zor. 'Türk Kızılayı'nın yaptığı yemekler onların ağız tadına uymuyor' diye yemek fabrikalarına yemek yaptırmaya başladık. Kampların içine provokatörler giriyor. Büyük bir sıkıntı var. Biz Düzce'de de deprem yaşadık fakat afetzedeler bizi anlayışla karşıladı. Van'da da büyük mücadeleler yaptık. İlk günlerde tırlarımızı yağmaladılar ama bu bölgede bunları görmedik. Van'daki problemler bitmek üzere. İnşallah Türk Kızılayı yakın zamanda oradan çekilecek.

Türkiye'de çadır sıkıntısı şu anda büyük bir deprem olmazsa yok. 5-6 ay içinde büyük bir deprem meydana gelmesi durumunda çadır stokunu 100 bine çıkaracağız.'' Komit, çadır stokunun yetmemesi durumunda uluslararası kuruluşlardan da yardım alabileceklerine işaret ederek, şunları dile getirdi:

''100 bin çadırımızı 5-6 ay içinde tedarik edeceğiz. Bölge depolarımıza nakletmeye başladık. İnşallah bu büyüklükte bir afet olmaz. Van'da 250 bin kişiye bakacak kapasitemiz vardı. Onun için yurt dışından 80 bine yakın çadır aldık. Van'da yanan çadırların hiçbirisi Türk çadırı değildi. Bizim çadırlarımız yanmaz malzemeden üretilmiştir. Tabii ki 'yanmayacak' diye bir şey yok. Yanar fakat can kaybının olmayacağı şekilde içten içe yanar. AFAD da birçok çadır firmasından örnekler aldı. Ancak bizim çadırımızı beğendiler, yeni sipariş verdiler. Şimdi yeni model çadırlarımızı hazırlıyoruz.''

-Somali'ye uzanan yardım eli-

Türk Kızılayı'nın 1 yıldır Somali'de de görev yaptığını anımsatan Komit, en büyük projelerinin Somali'deki projeleri olduğunu dile getirdi.

Somali'de kalıcı yatırımlar yapmaya başladıklarını anlatan Komit, ''Somali'deki en büyük sıkıntı toplu kemik yığınlarıydı. Şimdi o pisliği ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca bulunduğumuz bölgede spor sahası, mutfaklar ve yetimhaneler kuruyoruz. Endüstri Meslek Lisesi açmaya karar verdik. Aynı zamanda yatılı kurs da olacak. İnşallah çok yakın zamanda faaliyete geçecek.

Öte yandan, Cumhurbaşkanımızın himayesinde Türk Vakfı kurulacak. Bu vakıf orada yıllar boyunca faaliyetini sürdürecek. İnşallah 27 Temmuz'da İçel Limanı'ndan gıda yardımlarımızla yollayacağımız iş makineleriyle kısa sürede inşaatlar başlayacak.''

Muhabir: Onur Orhan

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA