Muşlu Kadın Şair Leyla Mihrinaz Engin, ''kadın ve Dize'' Adlı Şiir Kitabı İle Özellikle Bölge Kadınının Sesini Duyurmayı Amaçlıyor

Muşlu kadın şair Leyla Mihrinaz Engin, ''Kadın ve Dize'' adlı şiir kitabı ile özellikle bölge kadınının sesini duyurmayı amaçlıyor.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir bankada görev yapan 42 yaşındaki şair Engin'in 3. şiir kitabı ''Kadın ve Dize'' yayımlandı.

AA muhabirine, kadın yaşamı ve duygularına ait şiirleri topladığı ''Kadın ve Dize'' adlı kitabı hakkında bilgi veren Engin, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınların edebiyattan uzak yaşadığını anlattı.

Şiirle ilkokul yıllarında tanıştığını ve o dönemden itibaren şiir yazmaya başladığını vurgulayan Engin, şiirlerinin birçok sanat ve edebiyat dergisinde yayımlandığını söyledi.

Engin, ''Kadın ve Dize'' adlı kitabında kadın yaşamı ve duygularını konu alan şiirlerin yer aldığını belirterek, kadının, özellikle de bölge kadınının hiçbir dönemde kendini tam anlamıyla ifade edemediğini savundu.

''Toplumsal, sosyal, ekonomik ve ailevi değerler kadınları yaşamın gerisine itiyor'' diyen Engin, kadınların isteklerini, taleplerini ve kadınlığını çok cılız seslerle ifade edebildiğini bildirdi.

Kitabındaki şiirlerde de kadınları konuşturduğuna değinen Engin, kadının serzenişini, haykırışını, isyanını, acısını ve mutluluğunu dile getirmeye çalıştığını ifade etti.

Engin, kadınların üzerinde toplumsal bilinç denen yaptırımlar olduğuna işaret ederek, ''Kadınların üzerinde, ne yaparsanız yapın etkisinden kurtulamadığımız, gözle görünmeyen, elle tutulmayan korkunç tabu, yasak ve günahlar var. Bu nedenle maalesef kadın toplumun gerisinde kalabiliyor'' dedi.

Bölgede yaygın olan 'kız çocuklarının küçük yaşlarda evlendirilmesi' konusunu şiirlerinde ele aldığını belirten Engin, kadınların bastırılmış duyguları nedeniyle edebiyatta da etkin olmadığını dile getirdi.

Engin, kadınların erkeklere göre daha güçlü ve hissiyatlı olduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

''Gerçekten kadın enerjisi doğru işlendiğinde birçok başarıyı elde edebildiğini görüyoruz. Son süreçte kadınlarla ilgili umut verici çıkışlar var. İçinde bulunduğum bankacılık sektöründe önceliğin kadınlara verildiğini görüyorum. Tüm şubelerinde kadın perSonel olan bankalar var ve bu kadınlar işlerinde çok başarılı oluyor.''

Yayıncı: Levent Harman
Kaynak: AA