Btso Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez, Soruları Yanıtladı Açıklaması

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Türkiye'nin kendi aracını kendisinin üretmesi gerektiği yaklaşımına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki ısrarlarına katıldığını ifade ederek, ''Otomotiv sanayimizin çoğu yabancı. 'Gelsin' diye sevindiğimiz yabancı sermaye, bir açıdan seviniyoruz, hakikaten sevinilecek bir şey. Bir başka açıdan da ben şahsen kıskanıyorum, 'Biz niye yapamıyoruz' diye'' dedi.

Sönmez, ''Bursa'daki 250 Büyük Firma Araştırması''nın 2011 sonuçlarını açıkladığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Listede isminin açıklanmasını istemeyen 27 şirket var. Neden korkuyorlar-'' şeklindeki sorusuna karşılık ''Belki de nazar değecek diye korkuyorlar'' dedi.

Sönmez, belki rakiplerinin durumlarını öğrenmesini istemiyor olabileceklerini ifade ederek, '' Ben açıklanmasından yanayım, hatta gururla açıklamaları gerektiğini düşünüyorum, ama belki bir ticari taktik anlamında da düşündükleri bir şey vardır, onu bilemiyorum'' diye konuştu.

Bursa'nın ihracatında en büyük payı alan otomotiv sektöründe, özellikle 2012'de yaşanan düşüşleri hatırlatan bir gazetecinin, yıl sonu öngörülerini sorması üzerine Sönmez, 2012'nin pek parlak bir yıl olmadığını söyledi.

Sönmez, firmaların elinden gelen bütün gayreti gösterildiğini vurgulayarak, ''Bizim en önemli pazarlarımızdan birisi AB'ydi. Otomotivde de aynı şekilde. Orası daralırken, çok fazla sihirbazlık beklemeye de gerek yok. Dolayısıyla tepeden inme bir problem geldi diyelim. O problemi aşmak için zaman geçmesi gerekir'' diye konuştu.

-''Her yere yağmur yağarken...''

Hükümetin de yatırımı ve ihracatı teşvik anlamında bir şeyler yapmaya çalıştığını anlatan Sönmez, ''Burada önemli ölçüde görev de bize düşüyor. Değişik pazar arayışlarını hızlandırmamız gerekir. Sanayici iş adamının da kendi işi için en azından koşması gerekir. Herkes de bu çabada zaten onu da görüyorum ama, her yere yağmur yağarken siz burada, bunun dışında ıslanmadan kalamazsınız'' görüşünü dile getirdi.

Sönmez, Bursa'nın ihracatında 2012'nin ilk 5 ayında, 2011'in aynı dönemine yüzde 5,5'lik küçülme olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye ortalaması yüzde 12 artarken, yani bu üzücü ama yapacak bir şey yok. İçinde bulunduğumuz sektörler itibarıyla Bursa'nın yaşadığı bir sıkıntı, sanırım da aşılacak'' dedi.

-''Ben şahsen kıskanıyorum''-

Bursa'daki 250 firma yer alan yabancı firma sayısına ilişkin soru üzerine Sönmez, şunları kaydetti:

''2010'da 50 firma varmış, bunlar 47'ye düşmüş 2011'de. Bursa'da yabancı sermayeli toplam 568 firma var. 250 içindeki yabancı şirketlerin 15 tanesi Almanya, 10 tanesi Fransa, 5'i İtalya, 4'ü Hollanda, daha sonra 2 ve 1 şeklinde İspanya, İngiltere, Güney Kore, ABD gibi ülkelerden, ama en çoğu Almanya ve Fransa. Yani Almanya ve Fransa'ya da çok kafa tutmaya hakkımız yok galiba.

Yabancı sermayenin girdiği sektörler olarak soracak olursanız bunu, en çok girdikleri sektör otomotiv ana ve yan sanayi. Bu 47 firmanın 31'i otomotiv ana ve yan sanayinde. 5'i makine-metalde, o da yine otomotive dayalı. 5'i tarım-gıda-hayvancılık şeklinde gidiyor. Yani otomotiv sanayimizin çoğu yabancı. Gelsin diye sevindiğimiz yabancı sermaye, bir açıdan seviniyoruz, hakikaten sevinilecek bir şey, iyi geliyorlar, güveniyorlar diye, bir başka açıdan da ben şahsen kıskanıyorum, 'Biz niye yapamıyoruz- Biz niye değiliz' diye onu da itiraf etmem gerekir. Ama 'Niye geldiler' diye de soru sormuyorum yani.''

Celal Sönmez, Başbakan Erdoğan'ın yerli otomobil üretimine ilişkin önerisine de destek verdiğini, bu projeyi gönülden desteklediğini vurgulayarak, ''Kendi aracımızı kendimizin üretmesi gerektiği yaklaşımına, Başbakan'ın bu konudaki ısrarlarına katılıyorum'' dedi.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Kamuran Akkuş
Kaynak: AA