Gordon: Kıbrıs'ta Çözüm İçin Yapay Bir Zaman Limiti Koyamayız

ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Kıbrıs’ta bir çözüm için yapay bir zaman limiti koyamayacaklarını söyledi.

Gordon, Kıbrıs Türk tarafı ile Rum tarafını çözüm için zorlayamayacaklarını kaydetti.

ABD'li BakanYardımcısı Gordon Güney Kıbrıs ve KKTC'deki temaslarının ardından ara bölgede basın toplantısı düzenledi.

Güneydeki temasları esnasında Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nı devralmasından dolayı tebrik ettiğini dile getiren Gordon, son birkaç yılda Kıbrıs sorununda bir durağanlık yaşandığını ifade etti.

Kıbrıs'taki iki tarafı da çözüm için destekleyeceklerini aktaran Gordon, adada iki taraflı federatif bir çözümün iki bölge halkı için faydalı olacağını düşündüklerini belirtti.

Amerika’nın çözüm için bir zaman limiti empoze etmesinin söz konusu olup olmadığı konusundaki soruya karşılık Gordon, en kısa zamanda bir çözüm istediklerini fakat bir “yapay” zaman limitinin konamayacağını kaydetti.

Philip Gordon, “Limit aslında içinde bulunduğumuz zamandır ve çözümsüz her geçen gün bölgedeki istikrar için bir tehdittir” dedi.

Rum Dışişleri Bakanı’yla mektup teatisinde bulunduklarını ifade eden Gordon, bunun “Kıbrıs kültürel mirasının korunmasıyla ilgili olduğunu” belirtti.

"TÜRKİYE VE İSRAİL ADADAKİ YERALTI KAYNAKLARINDAN YARARLANABİLMELERİ İÇİN GEREKLİ ANLAŞMALARI YAPMALI"
Rum kesimindeki temasları sırasında doğal gaz konusunun gündeme gelip gelmediği konusundaki soruya, “Evet geldi” şeklinde cevap veren Gordon, Türkiye ve İsrail de dahil tüm tarafların bu kaynaklardan yararlanmak için gerekli siyasi anlaşmaları yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.

Başka bir soruya karşılık Gordon, enerji kaynakları konusunda ileriye doğru gidilmesinin en iyi yolunun bu enerji kaynaklarından maksimum faydayı sağlayacak bütünlüklü bir anlaşma olduğunu söyleyerek, bunun çözümün diğer alanlarına da olumlu olarak yansıyacağını kaydetti.