Smmm Odası'nda Bağımsız Denetim Eğitimleri Sona Erdi

TÜRMOB ve SMMM Odaları tarafından düzenlenen 'TTK, KOBİ - TFRS ve Bağımsız Denetim' eğitim programı, bağımsız denetim eğitimi sona erdi.

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 11 Haziran - 5 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdiği eğitim, 36 saat sanal eğitim, 42 saat yüz yüze sınıf eğitiminden oluştu.

Eğitime katılan 480 mali müşavir, daha önce gerçekleştirilen 7 saatlik Türk Ticaret Kanunu ile 14 saatlik KOBİ - TFRS eğitimlerinden sonra, 78 saatlik Bağımsız Denetim eğitimi aldı.

Oda Başkanı Suat Özsoy, eğitimlerin yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki düzenlemelere ve Avrupa Birliği'ne uyum sağlama sürecinde çok büyük bilgi eksikliği bulunan Bağımsız Denetçilik konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi.

Yoğun ve profesyonel bir şekilde yürütülen bağımsız denetim eğitimlerini Kayseri SMMM Odası'nın başarıyla tamamladığını ifade eden Özsoy, şunları söyledi:

''Türk Ticaret Kanunu'nda hiç bir zaman yer almayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetçilerine sınavsız bağımsız denetçilik verilmesi, Yeminli Mali Müşavirlere sınavsız Bağımsız Denetçilik verilmesi, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere ise kanunda belirtilmesine rağmen sınavla bu hakkın tanınmasının önerilmesi kabul edilemez. TÜRMOB ve Türkiye genelinde SMMM Odaları, meslek mensupları arasında açıkça eşitsizlik ve ayrımcılık yaratan bu düzenlemeye tepki göstermiştir. Torba yasa görüşmelerinde verilen bir önerge ile bu teklifin geri çekilmesi sağlanmıştır. Buna göre, Kamu Gözetim Kurumu-nun bağımsız denetçilerde yetkilendirmeyi meslek mensubu olanlar arasından belli bir eğitim verdikten sonra sınavla yapması beklenmektedir ve en hakkaniyetli durum da bizce budur.''

Özsoy ayrıca, eğitimlere başvurmayan meslek mensupları için Eylül ayı itibariyle yeni bir başvuru ve eğitim döneminin TÜRMOB tarafından başlatılmasını beklediklerini bildirdi.

Muhabir: Yemliha Kurt

Yayıncı: İsmail İçer
Kaynak: AA