Bm'den Kırgızistan'a 'insan Hakları' Çağrısı

Kırgızistan'ı ziyaret eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, ülkede etnik azınlıklara bazı devlet kurumları tarafından uygulanan ayrımcılığın devam ettiğini söyledi.

Başkent Bişkek'te düzenlenen basın toplantısında, Kırgızistan’da ülkenin cumhurbaşkanı, dışişleri bakanı, başsavcısı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiğini belirten BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay, Kırgız Hükümetinin rüşvete karşı mücadelesini desteklediğini belirtti.

Pillay, "Rüşvet, toplumun her tabakasını olumsuz yönden etkiliyor ve hukukun üstünlüğüne zarar vererek hukuk sistemini zayıflatıyor" dedi.

Pillay, rüşvetin vatandaşların hem sosyal hem de ekonomik hukuklarına zarar verdiğini açıkladı.

Raporunda Kırgızistan'da işkence yapan polislerin cezalandırılmadığını belirttiğini açıklayan Pillay, bu tür olaylara savcıların ve yargıçların gözlerini kapatmasının devletin bütünlüğünü zayıflattığını vurguladı. Pillay, ülkede etnik kökene, cinsiyete ve dine dayalı ayrımcılık sorunu olduğunu, bazı devlet kurumları tarafından etnik azınlığa yönelik uygulanan ayrımcılığın yüksek olduğunu savundu.

Pillay, Kırgızistan ziyareti çerçevesinde, 2010'daKİ etnik çatışmanın yaşandığı Oş bölgesine gittiğini ve yerel yetkililerle görüştüğünü belirterek, açılmış olan ceza davalarının yasal çerçevede incelenmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi .
Kaynak: İHA