Didim’de Turizmin Sorunları Masaya Yatırıldı

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu Can Güvenliği ile Gıda güvenliği konusunun her şeyden önemli olduğunu ayrıca işletmelerdeki denetlemelerinde sıklıkla yapılacağını söyledi.

Didim’de Turizmin Sorunları Masaya Yatırıldı
Didim Kaymakamlığı öncülüğünde İlçedeki Kamu kurum ve kuruluşlar ile Odalar ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve turizmcilerin de katıldığı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, Didim İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çaylak, Didim İlçe Jandarma Komutan Vekili Mehmet Turan, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Oda yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Odası Meclis Üyeleri Sivil toplum örgütü temsilcileri ile turizm işletmelerinin temsilcileri katıldı.

Turizm sektöründe ilgilendiren toplantıya katılımın ilk kez bu kadar yoğun olduğu da gözlerden kaçmazken toplantının açılış konuşmasını Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver gerçekleştirdi. Döver konuşmasında Restaurant, kafe, bar ve eğlence sektörünün Didim’in kalbi olduğunu ve Didim’in artık büyük bir kent olduğunu vurguladı. Didim’in altyapısının bittiğini fakat üst yapısının halen bitmediğini dile getiren Döver “Yollarımız, kaldırımlarımız, yeşilimiz, sosyal alanlarımız ve park problemlerimiz giderek artmaktadır. Kuralsızlık ve çirkin büyüme yapılaşma kaderimiz olmuştur.”dedi.

Döver turizmcilerin ayakta tutulması ve destek verilmesi gerektiğini belirterek “Belediye Başkanım tabela vergilerini, işyerlerinin su ve atık su ücretlerini %10’a kadar düşürün. Emlak ve çevre temizlik vergileri konusunda yardımcı olun. Evlerin işyerlerine çevrilmesine engel olun. Her sitede eğlence yerlerinin barlarım açılmasına engel olun. Her önüne gelenin işyeri açılmasına engel olun ev haksız kazanç sağlayanların önüne geçelim.”dedi.

Ardından konuşan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise Didim’in ana geçim kaynağının turizm olduğunu, herkesin bun sektörden ekmek yediğini vurgu yaparak, Didim’in daha da gelişmesi ve ilerlemesi için herkese büyük iş düştüğünü söyledi.

Emiroğlu Altınkum’da sürdürülen çalışmadan dolayı esnafın sıkıntılarının olduğunu ve kendisine de bu konuda sorunların iletildiğini belirterek, bu çalışmanın bitirilmesinden sonra Altınkum’un farklı bir kimliğe sahip olacağını dile getirdi.

“GÜVENLİK HERŞEYDEN ÖNEMLİ”
Kaymakam Emiroğlu Güvenlik konusunda da her türlü önlemin alınacağını fakat halkın ve esnafın duyarlı olması noktasına da değinerek “Her şeyden önce sizlerin ve buraya gelen turistlerin can güvenliği bizim için önemli; burada can güvenliği boyutunun yanı sıra gıda güvenliği boyutu da bizler için çok önemli. İşletme sahiplerinden bu konuda titiz olmalarını istiyorum. Ben denetimler konusunda talimatlar verdim; mevzuat çok açık; bizim amacımız size ceza kesmek değil ama herkes eksikliklerini görecek ve bunları tamamlayacak. Cezalık durum varsa da bunları görmezden gelemeyiz. Hem denetleyeceğiz, hem de kendimizi denetlettireceğiz. Önemli olan iyi niyet, Sadece sezonda değil her zaman aynı şekilde hareket etmeliyiz.”dedi.

Kaymakam Emiroğlu İlçede Ortak Akıl toplantılarının düzenlenmesi gerektiğini, herkesin Didim’in gelişmesi ve ilerlemesi noktasında önerilerinin alınması gerektiğini belirterek “Kaymakamlık anlamında kapımız herkese açık; şimdi teknoloji çağındayız. Sanal ortamda bunun duyurularını da yapabiliriz ve bir araya gelebiliriz.” İfadelerine yer verdi.

Ardından oturuma geçildi. Oturumda ilk konuşan Didim İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çaylak slayt eşliğinde Didim’in asayiş ve güvenlik konularındaki çalışmalarını anlattı. Çaylak Kabahatler Kanunu hakkında katılımcılara bilgiler verirken, hanutçuluk konusunda uyarılarda bulundu. Çaylak Didim İlçe Emniyet Müdürlüğünün 2011 verileriyle ilgili de bilgiler verirken “2011 yılında İlçemizde 2631 olay meydana gelmiş ve 147 personelimiz ile hizmet veriyoruz. 2011 yılında 1 öldürme olayı, 414 kasten adam yaralama, 20 cinsel taciz olayı, 14 adet 6136 SKM olayı, 178 yaralamalı kaza, 2 ölümlü kaza, 557 evden hırsızlık, 145 işyerinden hırsızlık, 16 gasp-yankesicilik ve 37 dolandırıcılık olayı meydana geldi. Hırsızlık olaylarını 2012 de MOBESE sistemine geçilmesiyle azaltmayı hedefliyoruz.”dedi.

Ardından DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu konuşmasını gerçekleştirdi. Bankoğlu DİTAB’ın kuruluşunda bu yana katıldığı yurt içi ve yurt dışı fuarlarla ilgili bilgiler sundu. Bankoğlu konuşmasında işletme sahiplerine seslenerek hanutçuluk olayından vazgeçmelerini istedi.

Ardından toplantıya katılanlar sıkıntılarını dile getirdi.

“ESNAFIN SIKINTILARI BELLİ…”
Toplantıda turizm işletmecileri “Sezon da belediyenin yol yapım çalışmasını sürdürmesini, fiyatların düşük olmasını, Yabancıların kendi evlerini başkalarına kiralamasını, canlı müzik için ruhsat alınması zorunluluğunu, sahilde seyyar satışların yapılmasını, hanutçuluk olayı gibi bir çok sorunu dile getirdi.

İşletmeciler ayrıca işyerlerinin ruhsatlarına göre iş yapmaları konusuna da dile getirirken artan esnaf sayısını da dile getirdiler. Toplantıda özelikle Altınkum bölgesinde düşük olan alkollü içki fiyatları ele alınırken konuyla ilgili konuşan Oda başkanı Yaşar Pektaşoğlu “Biz üst sınırı belirliyoruz, siz ise bunun altında satıyorsunuz. Serbest ekonomi var ama siz kendi kendinize batırıyorsunuz. 3,5 TL bira olur mu; gidin Bodrum’a bakın kaç lira; Bunun altında inince kimseye ceza yazılamaz, siz bir olacaksınız, siz kurallara uymuyorsunuz.”dedi.

Toplantı soru-cevap kısmı ile sona erdi .
Kaynak: İHA