Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: Şartlar Uygun Hale Getiriliyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Şanlıurfa Cezaevi'nde şartların daha uygun hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Üstün, Meclis'te gazetecilerle sohbetinde Cezaevleri Alt Komisyonu üyeleriyle birlikte Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaptıkları temaslar hakkında bilgi verdi. Olayla ilgili ortaya bazı iddialar atıldığına işaret eden Üstün, bu iddialardan birinin cezaevinde çok sayıda siyasi tutuklu ve hükümlünün kaldığı, bunların adli tutuklu ve hükümlülerin kaldığı koğuştakileri kışkırttığı yönünde olduğunu söyledi.

Bir diğer iddianın ise koğuş sorumlusu durumundaki kişi ve ona yakın kişiler tarafından koğuşta bir yangının çıkartıldığı ancak yangının hesapta olmayan nedenlerle bir anda büyümesi sonucu bu kişilerin de hayatlarını kaybettiği yönünde olduğunu belirten Üstün, diğer koğuşlarda kalanların anlatımlarının, olayın birkaç dakikada olup bittiği, sünger yatakların alev alması sonucu yükselen yoğun duman yüzünden koğuşun üst katında bulunanların bağırmaya bile fırsat bulamadan baygınlık geçirdiği ve zehirlenerek öldükleri görüşünün ağır basmasına neden olduğunu söyledi.

Üstün şunları kaydetti: "Bu iddiaların tamamı savcılık tarafından inceleniyor. Bütün bu iddialar var diye o cezaevinin şartlarının kötülüğünü görmezden gelemeyiz. Bölgede yeni ve modern cezaevi binalarının yapımına başlandı. Buradaki tutuklu ve hükümlülerden bazıları başka cezaevlerine nakledildi. Cezaevindeki şartlar daha uygun ve sağlıklı hale getirilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA