Çeşme'de 4 Gün Sürecek ''arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye'' Konulu ''1. Taş Mektep Günleri'' Başladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''1. Taş Mektep Günleri''nin açılışına gönderdiği mesajda, demokrasi arzusu ve iyi yönetim özleminin Arap halklarını diktatörlere karşı mücadeleye yönelttiğini belirterek, bu yönelimler ve dönüşümler sırasında Türkiye'nin Arap toplumlarının yanında yer aldığını, bundan sonra da böyle olacağını kaydetti.

Çeşme Sosyal Araştırmalar ve Kültür Derneği ile Akdeniz Kurumsal Araştırmalar Merkezi'nin birlikte düzenlediği ve 4 gün sürecek olan ''Arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye'' konulu ''1. Taş Mektep Günleri'' Çeşme'de başladı.

Etkinlikte, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın gönderdiği mesaj okundu.

Mesajında, başka bir programı nedeniyle etkinliğe katılamadığını dile getiren Yıldırım, çalıştayda çok önemli uluslararası sorunların mercek altına alınacağını ifade etti.

Yıldırım, dünyadaki muhtelif aktörlerin ve faktörlerin, bilinen ve bilinmeyen yönleri, etkinlik düzeyleri, karşılıklı pozisyonları, mevcut şartlardaki ve gelecekteki ağırlıklarının herkes tarafından özellikle merak edilen konular olduğunu belirterek, karar mekanizmalarının başında bulunanların, bu tür çalıştay, sempozyum ve konferanslarda ortaya konulan objektif değerlendirmelerden ciddi şekilde yararlandığını aktardı.

Mesajında, sivil toplum ve uzmanların işbirliğiyle gerçekleştirilen bu tür çalışmaların, ileriye dönük stratejik öngörülerin oluşturulabilmesi açısından çok önemli kolaylıklar sağladığını vurgulayan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Tüm bunlara, bir de ülkemizin komşuları ile birlikte içinde bulunduğu yakın ve uzak coğrafyada yer alan önemli gelişmeler eklendiğinde, hele en güncel ilgi alanı olan Arap dünyasındaki demokratikleşme süreçleri dikkate alındığında, şu anda katılmakta olduğunuz çalıştay çok daha büyük bir önem kazanmaktadır. Arap Baharı, Arap halklarının bir haysiyet mücadelesinin sonucudur. Arap kardeşlerimiz, bunu ancak demokrasiyle kazanacaklarını bilmektedirler. Demokrasi arzusu ve iyi yönetim özlemi, Arap halklarını diktatörlere karşı mücadeleye yöneltmiştir. Bu yönelimler ve dönüşümler sırasında, Türkiye, demokrasinin, özgürlüğün, insan haklarının ve kardeş Arap toplumlarının yanında yer almıştır. Bundan sonra da böyle olacaktır. Çağdaş, demokrat ve iyi yönetilen Türkiye, Arap halkları için ilham kaynağı olmuştur. Bundan sonra da, Türkiye, Arap halklarına demokrasi yolculuklarında destek verecek ve onlarla beraber yürüyecektir.''

Yıldırım, bu nedenle, gerek bu çalıştay kapsamındaki panellerin içeriklerinin, gerekse bunlardan çıkarılacak sonuçların, tarihe düşülecek kayıtlar olarak gündemde yer alacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, gönderdiği mesajda, yoğun programı nedeniyle katılamadığı etkinliğin başarılı geçmesini diledi.

-Etkinlik 4 gün sürecek-

Etkinliğin açılışında konuşan Akdeniz Kurumsal Araştırmalar Merkezi Komite Başkanı Dr. Sema Ramazanoğlu, son bir yıldır Akdeniz coğrafyasında yaşanan demokratikleşme sürecinde Türkiye'nin iyi yönetilmesinin ilham kaynağı olduğunu ifade ederek, değişik düşüncelerin tartışılacağı etkinliğin ön açıcı fikirlerin ortaya çıkmasına ışık tutacağını söyledi.

Çeşme Sosyal Araştırmalar ve Kültür Derneği Başkanı Arif Barata da, Türkiye'den ve dünyadan önemli isimleri Çeşme'de ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek, 1876 yılında yapılan ve günümüze kadar korunan 136 yıllık tarihi taş binalarda önemli bir akademik faaliyeti gerçekleştirdiklerini aktardı.

Farklı coğrafyalardan gelen konukların, kendi bakış açılarından Arap dünyası ve Türkiye'deki demokratikleşme süreçlerini anlatacaklarını kaydeden Barata, verimli bir toplantı olmasını diledi.

Çeşme'de gerçekleştirilen ve 100'ün üzerinde katılımcının yer aldığı ''1. Taş Mektep Günleri'' 2 Temmuz Pazartesi günü sona erecek.

Muhabir: Göksel Kayseri / Ayten Aydın

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA