İtalya’daki Mini Zirveden 130 Milyar Avroluk Büyüme Planı Çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Büyüme ve istihdam olmadan bütçe kesintileri yapmak yeterli değil.

Ben kemer sıkma politikalarına karşıyım” dedi.

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde bugün İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen mini zirvede için bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Monti, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avro Bölgesi borç krizini ele aldı. Avro Bölgesi'nin dört büyük ekonomisinin liderleri, mini zirve sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında, zirveden borç krizi ile mücadelede 130 milyar avroluk büyüme planı için işbirliği kararının alındığını belirttiler.

İtalya Başbakanı Mario Monti, "Birlik ve dayanışmamız, piyasaların beklentilerine güvence olabilir. Avronun dağılması söz konusu bile değil” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, "Mümkün olduğunca sahip olduğumuz mekanizmaların eşleşmesi gerekmektedir. Bütçe konusunda daha ciddi önlemler alınmalı. Ancak bütçe önlemleri illaki tasarruf veya kemer sıkma olmamalıdır. 130 milyar avro, piyasalar için güçlü bir sinyal olacak. Büyüme ve istihdam olmadan bütçe kesintileri yapmak yeterli değil. Ben kemer sıkma politikalarına karşıyım. Ayrıca ben tahvil takasının 10 yıl içinde bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Bir birlik ve entegrasyon olduğu sürece tahvil Avrupa'da yararlı bir araç olacak ve bu yönde çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Ben kesinlikle büyüme ve yatırım konusunda söylenenlere katılıyorum. Dört ülke de 130 milyar avro büyüklüğünde bir büyüme paketini uygulama konusunda anlaşmaya vardı. Büyüme ve istihdam ana hedefimiz olmalı. Ve AB ülkeleri daha uyumlu ve yakın çalışmalı. Çünkü daha güçlü bir politik birlik oluşmalı” ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, “Avro Bölgesi'nde daha fazla entegrasyon konusunda mutabık kalmamız mutluluk verici. Avro, geri dönüşü olmayan bir birliktir. Herkes finansal yeterlilik için gerekli mekanizmaları ortaya koyma konusunda anlaştı. Biz politik ve bankalar birliği istiyoruz” dedi.

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın mali işlem vergisini en kısa sürede yürürlüğe sokması öngörülüyor .
Kaynak: İHA